Relatia de cuplu salvata la terapeut

Home » Familie & Relatii » Relatii » Relatia de cuplu salvata la terapeut
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Atat statisticile efectuate pe plan mondial, cat si cele nationale arata cat se poate de evident ca rata divorturilor creste considerabil de la an la an.

Acest lucru nu ar trebui sa fie prea surprinzator in conditile in care tot mai multe persoane arata un grad urias de indiferenta fata de tot ceea ce intra intr-o umbra de deteriorare, preferand foarte usor sa opteze catre nou.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Divortul, respectiv despartirile pot avea la baza diverse motive, incepand de la lipsa de comunicare si distantare pana la infidelitate si conflicte directe. Pentru multe persoane, despartirea inseamna o reala catastrofa pe care nu o pot accepta, ami ales atunci cand totul se intampla intr-o maniera imprevizibila. Unii indivizi, odata ce intra intr-o relatie, nu isi asuma si posibilitatea unor viitoare conflicte care pot fi absolut normale deoarece formarea unei relatii presupune intalnirea a doi oameni cu trecuturi total diferite. In prima faza, ia nastere dorinta de a impresiona, astfel ca fiecare arata ce are mai bun fata de viitorul partener, ajungandu-se ulterior, respectiv in contextul relatiei sa apara anumite experiente (venirea pe lume a unui copil, schimbarea locului de munca, intervenirea membrilor familiei) la care trebuie sa se faca fata.

Atunci cand unul dintre parteneri cedeaza in momentul in care apar unele dintre aceste probleme, firesti de altfel, survine ideea de despartire.

Timid, dar sigur, in Romania se contureaza o practica destul de uzuala in tarile occindentale, cea a terapiei de cuplu. Aceasta e varianta moderna la care apeleaza tot mai multe cupluri atunci cand se vad fie in pragul despartirii, fie intr-un mic conflict care produce un disconfort in echilibrul unei familii.

Pentru cei care se afla intr-o situatie similara si nu au mai participat niciodata la o terapie de cuplu, intrebarile pot fi numeroase despre ce presupune in totalitate acest procedeu si mai cu seama catre ce rezultate tinde.

Care este rolul terapeutului?

Terapeutul are misiunea de a readuce armonia in relatia de cuplu. Acest obiectiv poate fi uneori imposibil de atins, de aceea este necesar a se apela la un nou set de reguli pe care partenerii sa il respecte, iar psihologul va avea pozitia unui moderator al problemelor ce planeaza asupra relatiei.

Exista anumite subiecte care, desi sunt indispensabil a fi discutate, spatiul conjugal nu permite concret deschidere din partea celor doi; in acest caz cabinetul securizat si confidential al psihologului devine un loc oportun.

In ce consta terapia?

Terapia difera in mod clar de la un psihoterapeut la altul, precum si de la o relatie la alta. Sunt unii terapeuti care pun accentul mai mult pe comunicare si deschidere, in timp ce altii recurg la anumite jocuri sau teste de gandire, in urma carora sa se poata trage unele concluzii relevante.

Comportamentul uman este unul imprevizibil si din acest motiv nu se poate vorbi de impunerea unor norme sau a unei durate fixe. Unele cupluri au nevoie de intalniri saptamanale, in timp ce altele chiar in urma primelor sedinte reusesc sa deblocheze anumite cai de comunicare.

Care este rezultatul unei terapii?

Foarte important este a se intelege ca o astfel de terapie nu urmareste impacarea celor doi cu orice pret, ci stabilirea unei stari fericite si echilibrate pentru fiecare in parte. Atunci cand terapeutul descopera ca inca exista sentimente, aspecte in comun la cei doi, obiective similare sau dorinta de deschidere, isi da seama ca poate lucra in asa fel incat sa ii ajute sa ramana intr-o relatie echilibrata si sanatoasa. Paradoxal este ca terapia de cuplu deschide pe de alta parte noi perspective, ceea ce determina constientizarea din partea fiecaruia ca cea mai buna cale e despartirea.

Ce capcane trebuie evitate?

Deseori se intampla ca alegerea terapiei sa fie facuta strict de unul dintre parteneri, respectiv cel care este mai motivat, iar celalalt sa vina mai mult fortat. Intr-o astfel de situatie, sunt slabe foarte sanse ca rezultatele sa existe deoarece in primul rand este necesara implicarea activa a ambilor parteneri.

O alta capcana in care pot pica cei doi este cea a minciunii. Unii considera ca un anumit secret pe care il aveau fata de partener poate ramane acolo si nu ar afecta cu nimic terapia, ceea ce este un lucru total gresit. Repararea unei relatii deteriorate inseamna a redevini transparent si autentic fata de celalalt.

Orice despartire este foarte dureroasa, indiferent de motivul care a pricinuit-o. In situatia in care exista alternative eficiente care ajuta in mod considerabil la restabilirea echilibrului, este important sa existe si o implicare ca atare. In urma descoperirii cauzelor profunde ce au determinat diverse blocaje, decizia finala apartine partenerilor.

 Patricia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.