Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Resveratrol, un puternic antioxidant la indemana oricui

Desi prezent in alimentatia noastra de mii de ani, minunatul resveratrol a captat atentia oamenilor de stiinta abia la inceputul anilor ’90, cand odata cu descoperirea sa in vinul rosu, s-a speculat faptul ca acest antioxidat ar fi cheia elucidarii „paradoxului francez” (francezii, desi au o alimentatie foarte bogata in grasimi, au o rata a mortalitatii provocata de bolile coronariene cu mult sub media altor tari. Explicatia cea mai plauzibila a acestui paradox ar fi ca acestia sunt mari consumatori de vin rosu, care contine cantitati importante de resveratrol si flavonoide).

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Beneficii: Previne aparitia cancerului


Prin actiunea sa directa asupra enzimelor care ajuta la metabolizarea substantelor cu potential cancerigen, resveratrolul are un rol activ in prevenirea anumitor forme de cancer precum cel mamar, de colon, pancreas, tiroida sau stomac. Totodata acesta inhiba proliferarea celulelor care au suferit mutatii genetice inducand apoptoza.

Cercetatorii sunt de parere ca resveratrolul ar putea fi folosit nu numai profilactic ci si in scop curativ, pentru tratarea anumitor forme de cancer, in prezent fiind in desfasurare numeroase studii care vor confirma sau infirma aceasta ipoteza.

Resveratrol

Efect anti imbatranire.


Avand un puternic efect antioxidant, resveratrolul stimuleaza productia de de proteine SIRT1, proteina al carei principal rol este acela de a proteja ADN-ul si de a repara celulele deteriorate de actiunea radicalilor liberi.

Studiile efectuate in laborator au demonstrat ca sub actiunea acestui polifenol durata de viata a drojdiilor a cresut cu pana la 70%. Totodata s-a demonstrat ca suplimentul de resveretrol extinde durata de viata a soarecilor de laborator aflati pe o dieta hipercalorica.

Protejeaza sistemul cardio vascular


Prin impiedicarea depunerii colesterolului pe peretii vaselor sanguine resveratrolul previne aparitia aterosclerozei si chiar a trombozei.

Surse de resveratrol:

Desi in cantitati cu adevarat impresionante se gaseste in radacina de spanz si in troscotul japonez (Polygonum cuspidatum) acest super antioxidant mai este regasit si in coaja si semintele strugurilor, in afine, mure precum si in arahide.

Cantitatea de resveratrol din coaja strugurilor variaza de la soi la soi, precum si in functie de timpul de fermentatie al vinului (perioada in care vinul sta in contact efectiv cu cojile de struguri).
Astfel, cantitatea de polifenoli este mai ridicata in vinurile rosii decat in cele roze sau albe.

Suplimente nutritive:


Cele mai multe suplimente disponibile pe piata contin extract de radacina de Polygonum cuspidatum, planta cunoscuta si sub denumirile de Hu Zhang sau Kojo-kon. Puteti gasi deasemenea si suplimente care contin extract de struguri rosii, care, pe langa resveratrol mai contin si alti polifenoli.

Desi studiile nu au reliefat reactii adverse severe in caz de supradoza, va recomandam sa cititi cu atentie prospectul si sa nu depasiti doza recomandata.

Daca va tenteaza sa incercati un asemenea supliment pentru a va convinge cu adevarat de proprietatile sale benefice, CLICK AICI . V-am pregatit o selectie de unde puteti alege in functie de pret si producator.

Exit mobile version