Sangele, compozitie si rolul acestuia in organism
Denumit astfel dupa latinescul sanguis, sangele este lichidul care are rolul de a transporta, prin intermediul unei vaste retele circulatorii, elementele nutritive si oxigenul la nivelul celulelor, preluand totodata dioxidul de carbon si reziddurile rezultate in urma metabolismului tisular.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Compozitia sangelui cuprinde plasma, un lichid galbui ce are in compozitie aproximativ 90% apa, substante nutritive precum proteine, glucide si lipide, saruri minerale dar si produse toxice rezultate din catabolismul la nivel celular.
Totodata sangele mai contine in proportie de aproximativ 44 de procente asazisele elemente figurate, reprezentate de eritrocite, trombocite si leucocite.
Eritrocitele, sau asa cum sunt denumite popular, globulele rosii au rolul de a transporta oxigenul de la plamani la nivel celular si de a prelua dioxidul de carbont rezultat in urma arderilor.
Leucocitele, cunoscute si sub denumirea de globule albe, sunt celulele cu rol specific in imunitatea organismului.
Plachetele sanguine sau trombocitele, sunt celulele sangelui responsabile cu coagularea.
Hematocritul (proportia elementelor celulare din sange) variaza in functie de varsta si de sex, barbatii avand o concentratie de aproximativ 46%, in vreme ce femeile valoarea normala este de aproximativ 43%.