Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Saptamana 2 de sarcina

Inca sarcina e la inceput, ca si simptomele, insa aceasta perioada este inca un pas in directia in care corpul va merge pentru urmatoarele 9 luni, la capatul careia vei fi mamica. Cel mai simplu am putea descrie aceasta saptamana ca ultima saptamana de pregatire dinainte de inceputul „adevarat” al sarcinii, una in care doar tu observi anumite schimbari.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Sa vedem ce e de stiut in a doua saptamana de sarcina:

„Chimia” sarcinii in aceasta perioada


Saptamana 2 de sarcinaIn primul rand, mucusul tau cervical devine tot mai dens pentru a pregati mediul in care se va dezvolta copilul, iar hormonii estrogen si progesteron incep sa fie eliberati in cantitati tot mari. Tot acum se pun bazele a ceea ce vor deveni partile corpului bebelusului tau – primul strat, cel din care se vor dezvolta organele interne si sistemul respirator, al doilea, din care vor iesi oasele, muschii, cartilagiile, organele genitale si sistemul excretor si al treilea, care va deveni pielea, parul si unghiile copilului.

Simptomele celei de-a doua saptamani


Cel dintai lucru pe care il vei observa va fi ca incepi sa urinezi tot mai des, ceea ce e perfect normal intr-o sarcina. Tot acum, timid, apar si simptomele care vor deveni cu adevarat neplacute cat timp esti gravida – iti va fi rau (inca usor), vei incepe sa ai pofte (acum insemnand doar o sporire a apetitului, nu poftele nestapanite care apar mai tarziu), te vei simti din ce in ce mai obosita, te vei pata, vor incepe sa apara si crampele, sanii vor incepe sa ti se umfle putin si asa mai departe. De asemenea, culoarea vaginului tau va incepe sa devina rosu inchis.

Cum fiecare femeie e diferita, intensitatea acestora poate diferi mult, mai ales ca ele rareori sunt puternice in a doua saptamana. In unele cazuri, ele chiar pot lipsi cu desavarsire, ba chiar pot fi femei care nici acum nu-si vor da seama ca urmeaza sa aiba un copil.

Ce e important e ca aceasta saptamana e decisiva in privinta unui lucru asupra caruia esti foarte curioasa – e saptamana in care se va defini sexul copilului, pe care insa tu nu-l vei putea afla pana peste alte cateva saptamani.

Ce sa faci si ce sa nu faci in a doua saptamana


Cum aceasta e ultima saptamana inainte de inceputul propriu-zis al sarcinii, inca e o saptamana „lejera”, in care obiceiurile tale proaste nu sunt inca asa daunatoare. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa mananci sanatos (multe fructe si legume mai ales), sau sa nu renunti la tigari, cafea si alcool. Acum e momentul, nu mai tarziu. Sportul usor, bine planificat e de asemenea recomandat, ca si vitaminele prenatale, „intarite” cu acid folic.

Nu uita sa discuti cu doctorul tau despre pregatirea urmatoarei perioade, acum e cea mai buna perioada sa o faci.

Saptamana a 2-a de sarcina in imagini


Saptamana 3 de sarcina


Exit mobile version