Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Saptamana 10 de sarcina

Abia iesit din starea embrionara si intrat in cea fetala, micutul care creste in tine deja a intrat in faza de libertate, a devenit deja un organism care se misca, lucru care, daca te gandesti, nu poate sa nu-ti dea fiori.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Desigur, acum are doar cateva grame, (mult) mai putin de 10 de obicei si doar cativa centimetri, insa a castigat enorm in dimensiuni fata de saptamana precedenta. Va continua sa o faca, progresiv, si de acum incolo. La fel vei face si tu, incepand cu uterul si sanii, dar si cu talia, si continuand cu restul corpului.

Sa aruncam o privire asupra progreselor din aceasta a zecea saptamana de sarcina:

Cum „zburda” fatul in a zecea saptamana


Micutul tau deja se bucura de libertate – se tot misca, inca imperceptibil pentru tine insa, in sacul amniotic, acolo unde inoata in voie, mai ales ca si cresterea cordonului ombilical ii da voie, si face adevarate acrobatii de circ. Luand din cand in cand si cate o gura de lichid, e adevarat, insa acest lucru nu e negativ, ci absolut normal.

El isi misca si membrele, mai ales picioarele, un proces pe care vei ajunge sa-l simti in timp si sa constituie prima cale de comunicare intre tine si fiinta dinauntrul tau.

Intre timp, dezvoltarea sa devine mai serioasa, aparand primele semne ale coloanei vertebrale si ale aparitiei scheletului, lucru foarte important. In schimb, incepe sa regreseze sacul vitelin, cel care va disparea pe masura ce organele bebelusului se dezvolta si preiau functiile acestuia.

Tot acum i se contureaza si trasaturile ceva mai bine, dar apare parul (deocamdata sub forma de puf) si unghiile.

Grozav de important pentru orice mamica e si asta: vei putea auzi, cu ajutorul unui stetoscop special, la medic, primele batai de inima ale micutului tau, care iti provoaca o emotie unica pe lumea asta.

Ce face mamica in  saptamana 10 de sarcina?


Foarte importanta e in aceasta saptamana cresterea volumului de sange pe care inima mamei il pompeaza, evident pentru a sustine sarcina. Din aceasta cauza, apare vascularizarea tot mai pronuntata.

De obicei, mamica ia in greutate in aceasta saptamana tot mai serios, desi e inca putin fata de ceea ce va urma.

Tot neplacute sunt si deja obisnuitele urinari frecvente, intrucat uterul tau e din ce in ce mai mare – si va continua sa creasca odata cu restul corpului.

O veste buna e ca incepe „regresul” unora dintre simptomele cele mai neplacute, in primul rand greturile, care isi pierd din tarie pana la disparitia completa, ceva mai tarziu. Inca vei mai avea insa nervozitate, indispozitie, iar durerile din zona abdomenului se vor accentua, din moment ce uterul creste tot mai mult si apasa acolo.

La aceasta ora, vizitele la medic si analizele trebuie sa fi devenit deja un ritual pentru viitoarele mamici. Fa tot ce trebuie pentru a-ti fi bine tie si copilului.

Pe scurt – hrana sanatoasa, hidratare, eliminarea stresului, odihna de calitate si sport. Toate vor contribui la o sarcina reusita.

Saptamana 10 in imagini

Exit mobile version