Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Saptamana 18 de sarcina

La urma urmei, nu e de mirare, esti deja aproape la mijlocul sarcinii. Sunt schimbari importante, schimbari care te vor transforma si, de obicei, schimbari care te vor bucura mult cand vei vedea modul in care avansezi.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Vei vedea ca nu mai esti doar o mamica ce are ceva burtica, ci te transformi intr-o graviduta “clasica”. Intr-una care simte din ce in ce mai mult legatura cu viata ce creste in ea.
Dar sa vedem ce se intampla.

Mama in saptamana 18 de sarcina


In punctul asta al graviditatii probabil ca deja mananci foarte mult. Si cresti – burtica ta deja e sesizabila, ca sa glumim putin, aproape din avion.

Cu asta vin si alte probleme – foarte probabil ca deja urinezi des, ceea ce poate deveni usor. Ceva mai neplacut e faptul ca pot aparea stari de ameteala din cauza tensiunii scazute, de aceea nu e bine sa te ridici brusc de pe scaun sau din pat.

Uratele, neplacutele vergeturi te pot nemultumi si ele, de asemenea. Incearca sa iti cumperi o crema anti-vergeturi, insa doar dupa ce ai o discutie in acest sens cu doctorul tau, care trebuie sa verifice daca aceasta nu contine substante daunatoare micutului. S-ar putea ca in perioada asta sa nu scapi de constipatie sau disconfort abdominal, insa ai “armele” cu care sa lupti impotriva a asa ceva – o alimentatie foarte sanatoasa, care sa contina multe fructe si legume, adica surse de fibre vegetale.

Vei remarca si altceva – in perioada asta sanii tai devin tot mai mari si mai sensibili, lucru ce s-ar putea sa ii placa partenerului tau. De asemenea, si dorinta ta sexuala ar trebui sa fie inca la cote destul de ridicate, lucru ce de asemenea s-ar putea sa-i placa.

Copilul in saptamana 18 de sarcina


Cel mic devine tot mai mare acum. A crescut, poate sa fi depasit 15 centimetri sau poate ca nu, dar va ajunge repede la lungimea asta in perioada viitoare. E mare si neastamparat – probabil vei putea simti loviturile celui mic, va fi prima voastra modalitate de comunicare. Daca nu le simti, nu te ingrijora, le vei putea simti in curand, intr-o saptamana, maxim doua.

Poti sa-l asculti si la stetoscop, unde ii poti auzi bataile inimii, si sa-l vezi la ecograf, unde va fi destul de clar daca e fata sau baiat, dat fiind ca organele genitale externe sunt acum dezvoltate.
De asemenea, placenta lui e in crestere, plamanii la fel, dar si grasimea ce il va transforma intr-un bebelus frumos si pufos. Foarte important, si stratul de mielina in jurul nervilor creste, ceea ce il va proteja in viitor.

Cam asta trebuie sa stii nou in aceasta saptamana. In rest, ramane cum am stabilit: mancare sanatoasa, vizite periodice la medic, care iti va recomanda ce trebuie sa faci, liniste pentru tine si pentru dezvoltarea normala a celui mic si multa, inca multa, rabdare.

Exit mobile version