Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Saptamana 4 de sarcina

Lucrurile devin serioase in privinta sarcinii tale – intri deja intr-a patra saptamana, esti, inca dintr-a treia, in faza embrionara, care va dura pana in saptamana a opta. Schimbarile se petrec rapid in interiorul corpului tau, care continua sa se adapteze, iar ceea ce va deveni noul tau nascut se dezvolta intr-un ritm tot mai accelerat.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Saptamana 4 de sarcina

Saptamana 4 de sarcina

Deja in punctul asta vei simti cam totul mult mai intens si doar printr-o minune ar mai putea exista femei care sa nu stie deja ca sunt insarcinate. Faptul ca nu iti „va veni” ciclul menstrual sau modificarile produse de hormonii care lucreaza intr-un ritm „nebunesc” sunt semne clare.

De asemenea, trebuie sa stii ca deja a patra saptamana devine cruciala din punctul de vedere al dietei si stilului de viata, intrucat impactul asupra embrionului este unul direct.

Explicand transformarile dintr-a patra saptamana de sarcina

In primul rand trebuie sa stii asta – are loc Marea Diviziune, adica embrionul se imparte in 2 – stratul exterior care va deveni placenta si cel interior care se va dezvolta in a deveni corpul bebelusului tau. Sacul vitelin (cunoscut si sub numele de sacul Yolk), cel care va asigura transportul nutrientilor de la mama la copil, se dezvolta si el tot acum, ca si sacul amniotic, ale carui „baze” fusesera puse in saptamana dinainte.

Deja transformarea in partile corpului acestuia, inceputa in a treia saptamana, a devenit o realitate. Daca nu s-a intamplat deja in ultimele zile ale celei de-a treia saptamani, prima bataie a inimii se va intampla in cea de-a patra, iar „trupul’ minuscul va incepe sa aiba sange care circula.

Simptomele, din ce in ce mai puternice

Greturile de dimineata, vomitatul, ameteala, oboseala, crampele sunt tot mai puternice intr-a patra saptamana, sub influenta crescuta a „hormonului sarcinii”, HCG. Rare sunt femeile care scapa de ele.

Deja se vad si schimbarile fizice – sanii sunt mai umflati, intrand deja in pregatire pentru momentul in care vor furniza hrana nou-nascutului, iar stomacul e tot mai balonat, desi embrionul nu depaseste o jumatate de centimetru in lungime.

Simtul mirosului devine si el mult mai puternic, ceea ce nu e neaparat un lucru bun, intrucat accentueaza starile de voma.

Un alt element negativ e acela ca devii, sub influenta acelorasi hormoni, tot mai nervoasa, dar si tot mai fragila emotional, nefiind rare situatiile in care te vei trezi ca plangi dintr-un motiv minor sau chiar fara motiv.

Deja a inceput „linia dreapta” a simptomelor. Nu intra in panica, vor trece in cele din urma.

Ai grija de tine pentru copilul tau!

Dintr-a patra saptamana, deja nu mai ai nicio scuza – trebuie sa ai deja un stil de viata sanatos. Hrana adecvata e, desigur, cel mai important lucru. Asigura-te ca mananci mancaruri cat mai proaspete, cu multe fibre, carbohidrati complecsi, proteine, vitamine si minerale si cu putin zahar, putine prajeli, putina sare.

Tine minte si un mic „truc” – e bine sa mananci mai des, mese mai mici, pentru ca scaderea zaharului din sange sa nu-ti accentueze starile de nervozitate deja provocate de hormoni.

La fel de importanta e si combaterea stresului, intrucat el te afecteaza si pe tine, dar si pe copil. Asigura-te ca elimini sursele de stres din viata ta, ca gasesti activitati relaxante, dar si ca iti asiguri sprijinul emotional al familiei si prietenilor, ei te pot ajuta sa treci peste urmatoarele luni, care vor fi foarte dificile.

Nu uita nici de suplimentele cu vitamine si minerale pentru gravide, mai ales cele bogate in acid folic si asigura-te ca ai gasit un obstretician bun. Un astfel de medic e cel mai bun ajutor pe care o viitoare mamica il poate avea pe durata sarcinii.

Saptamana 4 de sarcina in imagini

Exit mobile version