Sarmale in foi de varza cu afumatura
Desi multe dintre voi considera ca pregatirea sarmalelor necesita multa indemanare si pricepere, lucrurile nu stau tocmai asa. Iata mai jos o reteta de sarmale cu carne de porc si vita (ies mai light decat cele clasice, dar sunt la fel de savuroase) relativ simpla pe care o puteti incerca oricand.
Ingrediente:
- 1 kg carne de porc
- 1 kg carne de vita
- 2 ceasti de orez (~10 linguri)
- 4-5 cepe potrivite
- ~2-300 gr pasta de tomate
- Condimente dupa gust: sare piper, cimbru, boia de ardei (dulce sau iute)
- 1-2 verze murate
- 2 oua (optional, leaga compozitia mai bine)
- Afumatura (costita, ciolan, piept, kaizer, etc)

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Mod de preparare
- Lasam varza intr-un bol cu apa pentru a se desara (eventual dezacri) dupa care se desface in foi si se curata de cotoare,
- Carnea se spala, se curata de pielite si se toaca la masina. Impreuna cu aceasta tocam tot la masina si ceapa. (Multi aleg sa o caleasca in prealabil, dar personal nu ma incanta foarte tare ideea). Compozitia se amesteca impreuna cu orezul, pasta de tomate si mirodeniile. Pentru a se lega mai bine putem adauga si doua oua.
- Umplem fiecare foaie in parte si le rulam cu grija astfel incat sarmalele sa nu se desfaca la fiert.
- Tapetam oala (este de preferat sa aveti una cu fundul gros) cu varza tocata, dupa care asezam sarmalele in straturi. Printre ele putem pune optional bucati de afumatura ( costita, ciolan, bacon, etc), foi de dafin si cimbru. Deasupra deasemenea acoperim cu varza tocata. Adaugam apa astfel incat sa acopere sarmalele, acoperim oala cu un capac si o punem la fiert pentru 2-3 ore, avand grija ca periodic sa rasucim din cand in cand oala pentru a nu se lipi.
- Optional, dupa ce sunt fierte, se pot da la cuptor pentru a se rumeni.
Se servesc calde, de preferat cu mamaliguta si ardei iute.