Scurta istorie a sarbatorii de Halloween

Home » Timp Liber » Hobby » Scurta istorie a sarbatorii de Halloween
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Sarbatorita in noaptea de 31 Octombrie spre 1 Noiembrie, Halloween-ul a fost importat cu succes de peste ocean si in Romania, sarbatorindu-se cu mult fast de ani buni si pe plaiurile mioritice.

Putini stiu insa ca originile acestei sarbatori sunt europene, mai precis celtice, si dateaza de cateva mii de ani.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Poporul celt, care in urma cu aproximativ 2000 de ani popula teritoriul actualui Regat al Marii Britanii si al Irlandei, sarbatoreau la 1 Noiembrie anul nou, sarbatoare ce marca sfarsitul verii si inceputul iernii.

Anotimpul rece era deseori asociat cu moartea, vechii celti crezand ca in noaptea anului nou fantomele celor morti se vor intoarce sa bantuie pamantul.

Astfel, in noaptea de 31 Octombrie se sarbatorea Samhain-ul, prilej cu care se ofereau ofrande zeilor in grane si animale, in scopul de a-i proteja de rele.

Dupa expansiunea imperiului roman, care a reusit cucerirea teritoriilor populate de celti, Samhainul a fost combinat cu doua sarbatori romane, un festival in care era comemorata zeita romana Pomona, si Feralia, ziua comemorarii mortilor.

Multi ani mai tarziu, ziua de 1 Noiembrie a fost stabilita de catre Papa Bonifaciu al IV-lea ca fiind ziua de comemorare a tuturor sfintilor si martirilor „All Hallows Even”.

In America, traditia a fost exportata de colonistii englezi care in anii 1800 si-au parasit vatra de origini in cautarea taramului fagaduintei.

Dupa sute de ani, sarbatoarea s-a reintors pe batranul continent, unde acum se sarbatoreste in multe dintre statele europene.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.