Secrete ale urzicilor pe care sigur nu le stiai

Home » Sanatate » Nutritie » Secrete ale urzicilor pe care sigur nu le stiai
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Consideram ca ghiocelul este vestitorul primaverii dar si urzica face parte din aceasta categorie. Traditia din lumea antica spunea sa se recolteze urzica inainte ca primavara s-o ajunga din urma

Cand vine vremea urzicilor, cresc peste tot, invadeaza gradinile, marginile drumurilor, padurilor si cursul apelor. Le place umiditatea si pamantul argilos bogat in azot.

Iar noi, oamenii, cum apare coltul ierbii, cum incepem sa ne gandim la o detoxifiere. Bineinteles, cu plante de primavara si primele care ne vin in minte sunt urzicile. Urzicile au fost si sunt folosite in alimentatia omului cu scop nutritiv iar in medicina populara cu rol terapeutic cu toate ca sunt greu de recoltat datorita capacitatilor sale “urzicatoare”.

urzici

Dar putem sa le iertam pentru asta mai ales cand iesim din iarna cu organismul slabit din cauza alimentatiei sarace in vegetale dar bogata in grasimi animale si a lipsei de soare. Atunci banala urzica iti vine in ajutor fiind o sursa bogata de vitamine, saruri minerale si aminoacizi.

Fitoterapia considera de mult ca urzica este o planta miraculoasa si o recomanda mereu in multe afectiuni iar gastronomia o foloseste in diferite preparate gustoase si inedite, cu iz rural.

De unde luam urzici si cum le preparam?


Cei care au gradini nu se pot plange, pentru ca fiecare lasa pe la marginea terenului cate un coltisor cu urzici. Daca va plac plimbarile prin padure sau pe marginea apelor puteti sa imbinati relaxarea si miscarea cu recoltarea urzicilor. In rest, tarabele de la piata ne ofera tot ce dorim.

Pentru a putea prepara urzicile trebuie sa le spalati si apoi sa le opariti doar 1 minut, ca sa nu-si piarda toate proprietatile. Alta metoda ar fi sa le taiati fin si sa le folositi in omlete sau umpluturi, fara a mai fi oparite. Urzicile se pot folosi in multe feluri in mancaruri si totdeauna de obtin preparate rustice si sanatoase. Dar exista si o reteta speciala numita crema de urzici, pe care o poti intinde pe paine, ca pe unt.

Crema de urzici


Asadar, ai nevoie de urzici proaspete, spalate si taiate, patrunjel cu tulpina cu tot, ulei extravirgin de masline, samburii de la 3 nuci, un catel de usturoi, o jumatate de mar, sare si zeama de lamaie, dupa gust.

Se mixeaza totul 3 minute in robotul de bucatarie si trebuie sa rezulte o consistenta cremoasa. Daca este prea densa se mai adauga ulei iar daca e prea lichida se mai adauga urzici. Se pastreaza in frigider chiar si o saptamana dar e preferabil sa se consume proaspata.

Utila in ameliorarea diferitelor boli


S-a stabilit de mult ca urzica are virtuti antianemice, antiinflamatoare, stimulante si purificatoare ajutand sistemul imunitar sa se puna pe picioare. Primavara, cura cu urzica este cel mai bun mod de a alimenta organismul cu sodiu, calciu, potasiu, fier, magneziu, cupru, zinc, seleniu si fosfor din categoria sarurilor minerale si bineinteles cu vitamine de rang inalt ca vitamina C sau beta-carotenul ( nimeni altul decat vitamina A).

Pentru ca are fier si clorofila, urzica poate sa stimuleze producerea globulelor rosii si astfel devine alimentul cel mai recomandat celor cu anemie.

Utila in diabet, boli reumatismale, inflamatii ale prostatei, in cistite si calculi renali, detoxifica ficatul si rinichii. Sarurile minerale continute de urzica au un rol foarte important in terapia reumatismelor mai ales calciul si siliciul ajuta la reconstructia cartilajelor fiind de un real folos pentru bolnavii de artrita.

Poate nu toti stiu ca urzica se foloseste si in alte moduri nu numai in medicina naturista sau ca aliment .

Tesaturi din urzici


In tarile asiatice este utilizata ca materie prima in industria textila unde se extrag fibrele albe si subtiri ale urzicii si se realizeaza o stofa numita ramia asemanatoare stofelor din in si canepa dar foarte fina, de calitate si foarte scumpa. Pentru durabilitate, tesatura din urzica se combina cu lana sau bumbac rezultand tesaturi care nu se deformeaza si nu-si pierd culoarea. Uimitor, nu?

Tot urzica este folosita ca agent de colorare al tesaturilor si astfel din frunze obtinem nuanta verde si din radacini nuanta galbena si putem sa facem asta si acasa, cu recomandarea sa se foloseasca doar tesaturi naturale. Se fierb impreuna materialele textile cu urzica, apoi se lasa totul deoparte cateva ore pana la obtinerea nuantei dorite iar pentru fixarea culorii materialele textile se muta in alt vas care contine apa si otet.

Remediu de la bunica pentru par sanatos


Se fierb impreuna 300 grame de urzica proaspata cu ½ litru de apa si ½ litru otet, timp de 30 minute, se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se maseaza in fiecare zi scalpul cu aceasta solutie pentru a stimula cresterea parului si a-l mentine sanatos.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.