Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Semintele de floarea soarelui: Sanatate si vitalitate

Erau prajite si sarate si nici nu se prea gaseau. Acum gasesti la tot pasul toate felurile de seminte de floarea soarelui, ba chiar poti chiar sa le obtii din gradina ta. Se pare ca au ramas aproape la fel de populare.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Semintele acestea provin de la acele flori frumoase, mari si galbene, care au proprietatea de a se roti dupa directia soarelui si de aici provine si numele de floarea soarelui.

Floarea soarelui

Semintele de floarea soarelui le folosim crude, prajite, la paine sau produse de patiserie, la salate, in iaurt sau prelucrate industrial sub forma de ulei.

Dar cand le mancam, oare cati dintre noi se gandesc cate beneficii au?

Ele contin tot complexul de vitamina B bune pentru functionarea sistemului nervos. Vitamina K, vitamina E iar ca minerale: fier, fosfor, cupru, seleniu, mangan, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, aceste seminte contin si grasimi sanatoase, foarte importante pentru functionarea corecta a organismului. Semintele de floarea soarelui sunt privite in majoritatea cazurilor doar din punct de vedere comestibil, dar trebuie sa stim ca ne ajuta sa combatem multe probleme de sanatate. Sa urmarim mai jos cateva dintre proprietati:

Mentin sanatos sistemul nervos

Semintele de floarea soarelui sunt o mina pretioasa de aminoacizi, de vitamine si magneziu si ajuta la mentinerea integritatii sistemului nervos. Se stie ca magneziul este fundamental in buna mentinere a activitatii cerebrale. Un aspect foarte important este acela ca in aceste seminte se gaseste vitamina B12, care este absenta in alte vegetale, se mai gaseste doar in carne. Aceasta vitamina impreuna cu B1 ajuta la buna functionare a sistemului nervos ajutand celulele sa produca energie foarte importanta pentru memorie.

Cand suntem obositi mental sau cadem in depresie trebuie sa ne gandim sa furnizam creierului vitamine din complexul B. Daca vrem sa ne calmam este de ajuns sa mancam seminte, deoarece gestul de decojire implica un pic de atentie si ne distrage de la alte probleme

Combat artrita

Semintele de floarea soarelui, datorita continutului de magneziu si cupru sunt considerate un aliment foarte bun pentru mentinerea sanatatii oaselor. Antioxidantii sunt de ajutor in procesele antiinflamatoare impiedicand declansarea durerilor articulare, iar vitamina E ajuta la alinarea durerilor cauzate de artrita.

Reduc colesterolul

Este bine de stiut ca semintele de floarea soarelui sunt indicate pentru reducerea colesterolului din sange. Meritul ii revine acidului linoleic, adica un Omega 6 care scade nivelul de colesterol “rau”.

Protejeaza stomacul

Semintele de floarea soarelui sunt o sursa buna de fibre. Fibrele alimentare se gasesc doar in produsele vegetale si nu pot fi digerate de corpul uman dar o data ajunse in stomac, au rol de prevenire a constipatiei, de reducerea riscului de cancer la colon si de reducerea apetitului fiind si un laxativ natural al stomacului.

Alina durerile de cap

Datorita magneziului continut, semintele de floarea soarelui alina durerile de cap de origine nervoasa, hormonala sau cronica, deoarece au putere calmanta si relaxeaza tesuturile.

Folositor impotriva migrenei este mai ales ceaiul de seminte de floarea soarelui care se obtine din infuzia a 3 grame de seminte lasate timp de 15 minute intr-o cana de apa fierbinte. Se bea dupa masa.

Sunt multe motive sa includem in alimentatia noastra banalele seminte de floarea soarelui. Mancate crude, sunt bogate in nutrienti si pot deveni o gustare ieftina si sanatoasa, dar mai ales una care are grija de sanatatea ta.

Exit mobile version