Sifilisul in sarcina

Home » Sanatate » Generalitati » Sifilisul in sarcina
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Sifilisul, una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala, este provocat de o bacterie din clasa spirochetelor, numita Treponema pallidum. Sifilisul nu este singura boala provocata de aceasta bacterie, ea fiind responsabila, nu direct, ci prin subspeciile ei si de framboesia (boala endemica infectioasa), pinta (o boala de piele) si bejel, cunoscuta si sub denumirea de sifilis endemic.
Totusi, aceasta boala nu este exclusiv cu transmitere sexuala, bacteria putandu-se transmite de la mama insarcinata la fat, fapt ce poate avea consecinte extrem de grave. Printre posibilele consecinte se afla nasterea prematura, pierderea sarcinii, deformatii intra-uterine ale fatului, plus alte afectiuni interne ale fatului. Se prea poate ca fatul sa se nasca perfect sanatos, efectele sifilisului congenital urmand sa se desfasoare mai tarziu.

Deseori, insa, copiii expusi bacteriei sifilitice au stari febrile, sunt anemici, fac icter, iar splina si ficatul sufera procese inflamative. Mai mult, desi cazurile de acest tip sunt foarte rare, cu cat mai tarziu se manifesta sifilisul congenital, cu atat mai dure vor fi efectele asupra oaselor, dintilor si, in general, a sanatatii. Tocmai de aceea este esential ca bebelusii sa primeasca tratament specific inca de la nastere.

sifilis in sarcina

Cele mai expuse femei la aceasta boala sunt cele care practica prostitutia, care consuma droguri in grup, fara macar a folosi seringi sterile, femeile din medii sarace, eventual in comunitatile in care aceasta BTS este frecventa, dar si femeile care sufera deja de o boala venerica.

Diagnosticare si tratament

Diagnosticul se face in baza identificarii bacteriei (chiar si la microscop optic, in camp intunecat), dar si in baza testelor serologice. In cazul ultimelor, sunt 2 tipuri de teste serologice folosite in procesul de diagnostice:

  1. teste nontreponemice, cum e clasicul test VDRL. In cazul acestei analize, este important de mentionat ca este o unealta nespecifica. Daca persoana obtine rezultatul <<pozitiv>>, atunci ea va mai trebui sa mai faca un test specific, numit test TPPA;
  2. testele treponemice sau mai bine zis testele de anticorpi treponemici: sunt in numar de 2, insa spre deosebire de VDRL, sunt mult mai specifice si mai sensibile. Ele sunt testul de absorbtie a fluoresceinei de catre anticorpi si testul de microhemaglutinare. Problema acestor teste e faptul ca ele raman pozitive atat in timpul, cat si dupa terapie, motiv pentru care se impune repetarea testului VDRL dupa terminarea tratamentului, cat si la 28-32 de saptamani de gestatie.

In ceea ce priveste tratamentul, acesta depinde de tipul de sifilis, dar si de durata bolii. De exemplu, in cazul sifilisului primar sau latent, in conditiile in care boala nu are o vechime mai mare de un an, se va utiliza prin injectie intramusculara fie o doza unica de penicilina G, in doza de 2,4 milioane de unitati, fie se va administra oral tetraciclina in doza de 2000 de mg pe zi (impartita in 4 doze), pentru o perioada de 14 zile. Pacientele care sunt alergice la penicilina sau la tetraciclina pot lua si eritromicina in doza de 2000 de mg pe zi (tot impartita in 4 portii) pentru o perioada de 15 zile;

In cazul in care boala persista de mai bine de 1 an, se va administra zilnic cate o doza de 2,4 milioane de unitati de penicilina G sau de tetraciclina in doza de 2000 de mg pe zi, pentru o perioada de 14 zile

FOARTE IMPORTANT: la inceperea tratamentului, se prea poate ca pacientele sa experimenteze o stare febrila. Aceasta stare este o reactie naturala a corpului, ca raspuns la eliberarea de substante toxice de catre bacterii. Ea se numeste reactia Jarisch-Herxheimer si se manifesta pentru o durata de timp de pana la 24 de ore. In termeni medicali, este cauzata de citokinele produse de sistemul imunitar ca raspuns la lipoproteinele produse din distrugerea bacteriei sifilitice. Practic, corpul percepe lipoproteinele ca pe niste corpi straini proaspat intrati in corp si activeaza sistemul primar de aparare, in speta cresterea temperaturii corpului.

De asemenea, tratamentul se aplica ambilor parteneri. Daca o gravida a luat contact cu aceasta bacterie si este constienta de acest lucru, nu va astepta declansarea semnelor, ci va primi tratament medicamentos cat mai repede cu putinta.
 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.