Studiile demonstreaza: Dieta Ketogenica functioneaza si este sigura pentru organism!

Home » Stiri » Studiile demonstreaza: Dieta Ketogenica functioneaza si este sigura pentru organism!
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Ca dieta Ketogenica functioneaza, este un lucru de netagaduit.

Insusi Andrei Laslau, cunoscutul medic roman (care a slabit 20 de kilograme in 6 saptamani (1) este un exemplu graitor.
La fel de adevarat este ca dieta keto este foarte controversata in lumea medicala. Scepticii sustin ca ar fi o dieta periculoasa pentru organism, ca aceasta dieta pune presiune ridicata pe rinichi, ca nivelul colesterolului creste periculos sau ca se creeaza dezechilibre majore. In realitate, din fericire, lucrurile nu stau tocmai asa.

Generalitati


Sa o luam cu inceputul: Desi principiul dietei ketogenice este cunoscut inca din antichitate, aceasta a fost introdusa pe scara larga in anul 1920 ca tratament pentru bolnavii de epilepsie (2).  A fost utilizata timp de doua decenii, perioada sa de glorie apunand odata cu aparitia tratamentelor medicamentoase antiepileptice.

Din fericire, in ultimii 15 ani aceasta a recaptat atentia comunitatii medicale, in principal datorita eficacitatii sale in lupta impotriva obezitatii.

Principiile dietei ketogenice


Dieta ketogenica este o dieta foarte saraca in carbohidrati (aportul maxim de zaharuri fiind situat la un prag maxim de 40-50 de grame/zi, bogata in grasimi, avand multe asemanari cu dieta dukan. (3) .

Dieta ketogenica

Lipsa carbohidratilor (inlocuirea acestora cu grasimi poli si mononesaturate) induce in organism asa zisa stare de cetoza. Odata starea de cetoza instalata sursa primara de energie a organismului devine grasimea. Ultimele studii confirma inclusiv faptul ca cetonele sintetizate in ficat pot inlocui cu succes glucidele ca sursa primara de energie pentru creier.

Diferitele tipuri de diete ketogenice:


Dieta Ketogenica Standard (SKD) – este o dieta foarte saraca in carbohidrati, moderata in proteine si foarte bogata in lipide. Procentual,  planul alimentar introduce zilnic in organism 75% grasime, 20% proteine si doar 5% carbohidrati.

Dieta Ketogenica ciclica (IRC) – presupune alternarea perioadelor de dieta: 5 zile dieta keto clasica, urmata de doua zile cu aport crescut de carbohidrati.

Studii care demonstreaza eficienta dietei ketogenice


Studiul la care vom face referire (4) in cele ce urmeaza, nu doar ca demonstreaza eficienta acestei diete, demonstreaza si faptul ca dieta ketogenica este sigura pentru organism, ba chiar imbunatateste dramatic starea de sanatate.

Obiectivul studiului


Pentru determinarea efectelor dietei ketogenice, pacientii au fost supusi unui studiu pe durata a 24 de saptamani (alimentatia standard zilnica: 30 grame de glucide, 1 g/kg corp de proteine, 20% grasimi saturate si 80% grasimi poli si mononesaturate)

Pacienti si metode de lucru


Participantii la studiu au fost 83 de persoane obeze (39 de barbati si 44 de femei) cu un indice de masa corporale >35 kg/metru patrat (Pentru a-ti afla indicele de masa corporala, arunca o privire AICI) si niveluri crescute ale glucozei si colesterolului. Greutatea corporala, incicele de masa corporala, colesterolul total, LDL-ul si HDL-ul, trigliceridele, nivelul de uree si creatinina au fost determinate inainte de inceperea efectiva a dietei. Acesti paramentri au fost monitorizati dupa 8, 16 si 24 de saptamani de tratament.

Rezultatele studiului:


Indicele de masa corporala si greutatea pacientilor au scazut semnificativ. Totodata, a scazut semnificativ si nivelul colesterolului,  al trigliceridelor si al glicemiei, impactul asupra ureei si creatininei fiind minim.

Evolutia greutatii pe parcursul celor 24 de saptamani de dieta ketogenica

Evolutia greutatii pe parcursul celor 24 de saptamani de dieta ketogenica


Evolutia colesterolului pe parcursul celor 24 de saptamani de dieta ketogenica

Evolutia nivelului de colesterol pe parcursul celor 24 de saptamani de dieta ketogenica


Evolutia nivelului trigliceridelor pe parcursul celor 24 de saptamani de dieta ketogenica

Evolutia nivelului trigliceridelor pe parcursul celor 24 de saptamani de dieta ketogenica


Evolutia nivelului glicemiei pe parcursul celor 24 de saptamani de dieta ketogenica

Evolutia nivelului glicemiei pe parcursul celor 24 de saptamani de dieta ketogenica

 

Concluzii:


Acest studiu prezinta efectele benefice pe termen lung ale unei diete ketogenice. Aceasta a redus semnificativ atat greutatea pacientilor cat si nivelurile colesterolului, trigliceridelor si al glicemiei, dovedindu-se o dieta safe.

Asa ca doamnelor si domnilor, daca pana acum aveati dubii daca sa urmati sau nu o dieta keto, sper ca temerile vi s-au risipit!

Referinte:


  • http://www.andreilaslau.ro/dieta-ketogenica
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19049574
  • https://authoritynutrition.com/ketogenic-diet-101/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2716748/
  • https://demoiselle.ro/dieta-ketogenica/

Urmareste-ne si pe Google News

 Robert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.