Tips and tricks in hranirea bebelusilor

Home » Familie & Relatii » Bebelusul tau » Tips and tricks in hranirea bebelusilor
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Hranirea beblusilor poate parea un lucru simplu: trebuie sa pregatesti laptele si sa tii biberonul. In realitate insa nu se intampla deloc asa.

Atunci cand avem de-a face cu un copil de cateva saptamani sau luni suntem pusi in fata unei minuni delicate si extrem de alintate, iar confortul si siguranta acestuia sunt principalele preocupari ale parintilor.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Hranirea bebelusilor este una dintre cele mai importante si, in acelasi timp, placute activitati din rutina zilnica. Copilul intra in contact cu diversele alimente – lapte in primele saptamani, apoi treptat alte bauturi – dar si cu biberoanele, cu tetinele si celelalte elemente utilizate de parinti. De alegerea si intretinerea acestora depinde, in cele din urma, modul cum se hraneste cel mic, precum si sanatatea lui.

Iata cateva ponturi pentru parintii aflati la inceput de calatorie:

Tetinele


Cum alegem tetinele? Pentru ca pe piata exista numeroase modele de tetine pentru biberon, parintii sunt adeseori incurcati in fata raftului. Principalele elemente de care trebuie sa tineti seama sunt materialul si dimensiunea orificiului de curgere. Astfel, exista tetine din latex sau din silicon. Primele sunt mai moi, mai placute pentru copii, insa pot fi usor alergenice si se deterioreaza mult mai repede. Cele din silicon sunt mai tari, isi pastreaza forma pentru mai mult timp si sunt mai rezistente. In ceea ce priveste formatul acestora, si aici exista mai multe variante, insa este indicat sa incepeti cu cele clasice, normale, de dimensiuni mici, specifice varstei sugarului, pentru ca abia apoi, daca acesta nu se acomodeaza cu tetina sau nu se hraneste corect sa incercati si alte variante. Sfatul nostru: testati si apoi decideti.

Biberoanele


Din sticla sau din material plastic? Cele din urma au avantajul ca sunt mai usoare, mai ieftine si rezista mai bine la socuri. Cele din sticla sunt ceva mai scumpe si se pot sparge usor. Pe care le alegem? Cele din plastic pot contine BPA (bisophenol), o toxina considerata extrem de periculoasa. In ultimul timp producatorii, vezi Philips,  au eliminat aceasta problema, deci poti opta cu usurinta pentru acestea.

Sfatul nostru: foloseste-le pe cele din sticla atunci cand bebelusul este mic, trecand la cele din plastic atunci cand acesta incepe sa le tina cu propriile manute si exista posibilitatea sa le scape sau sa le arunce.

Sterilizare


Sterilizator avent

Cu totii stim ca biberoanele, tetinele, linguritele si toate celelalate accesorii utilizate la hranirea copilului trebuie dezinfectate inainte de fiecare utilizare. Pana la varsta de un an bebelusul nu are sistemul imunitar dezvoltat si astfel se poate imbolnavi foarte usor. Sterilizarea este asadar obligatorie pentru toate obiectele ce vin in contact cu gurita copilului.

Exista mai multe metode de sterilizare, intre care cele mai des utilizate sunt: fierberea, sterilizarea cu un sterilizator electric sau cu unul ce se introduce in cuptorul cu microunde. Fiecare metoda are beneficiile sale si fiecare conduce la acelasi rezultat.

Fierberea presupune un vas curat, folosit doar in acest scop, in care accesoriile sunt scufundate si fierte pentru 10 minute. Acestea se pot deteriora mai repede, insa metoda este ieftina si simpla.

Sterilizatoarele electrice sunt mai scumpe, insa pot cuprinde chiar si 6-7 biberoane si le pastreaza sterile pana la 24 de ore.

Sterilizatoarele ce se introduc in cuptorul cu microunde sunt cele mai ieftine si sunt usor de utilizat. Indiferent de metoda de sterilizare aleasa, este extrem de important ca tetinele, biberoanele si toate celelalte sa fie spalate foarte bine inainte cu apa calda si detergent, insa fara a le zgaria sau deteriora. Orice imperfectiune de la suprafata acestora poate ascunde si adaposti bacterii sau alte asemenea pericole.

Hranirea sugarilor este, asadar, o sarcina destul de complexa, iar parintii se afla pusi in fata a numeroase alegeri. Important de stiut este faptul ca, in general, copiii sunt destul de putin mofturosi cand vine vorba de tetine sau biberoane, iar hranirea se va face cu bucurie deopotriva pentru cei mici si cei mari.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.