Toate viitoarele mamici trebuie sa stie ce este scorul Apgar

Home » Familie & Relatii » Bebelusul tau » Toate viitoarele mamici trebuie sa stie ce este scorul Apgar
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Bebelusii dau primul test de sanatate imediat cum sunt adusi pe lume. Chiar din primul minut de viata, ei sunt evaluati si notati cu asa-zisa prima nota a bebelusului, in termeni medicali, scorul Apgar.

Toate mamicile ar trebui sa stie ce semnificatie are scorul Apgar si cum influenteaza acesta evolutia bebelusului.

Primul test pe care bebelusul trebuie sa il treaca ii testeaza activitatea, pulsul, grimasa (mimica), aspectul (infatisarea sau culoarea pielii) si respiratia. El este efectuat in primul minut de viata, atunci cand bebelusul ia contact cu lumea exterioara si repetat dupa 5 minute (apoi dupa 20 de minute, in cazuri speciale).

Scor Apgar

Ce inseamna un scor Apgar intre 8 si 10?


Bebelusii care primesc note mari sunt capabili sa respire singuri, au un ritm cardiac normal, raspunsuri reflexe foarte bune si un aspect roz, uniform al pielii.

De ce unii bebelusi primesc note mai mici de 8?


Cele mai frecvente probleme care apar la nastere si influenteaza scorul Apgar sunt respiratie anormala care necesita interventii de eliberare a cailor respiratorii, piele palida, vanata, puls marit. Aceste probleme de sanatate minore sunt rezolvate rapid prin proceduri specifice neonatologice si nu ar trebui sa influenteze dezvoltarea copilului.

Cele mai putin fericite cazuri sunt cele in care valorile Scorului Apgar sunt mai mici 3, acestea reprezentant urgente medicale si avand, cel mai probabil ca urmare, tulburari de dezvoltare.

Este absolut normal ca un bebelus care se naste in urma unei interventii de cezariana, dupa o sarcina complicata sau prematur sa nu primeasca nota 10, daca luam in considerare ca el are nevoie de timp pentru a se adapta la noul mediul de viata. Tocmai de aceea, bebelusii nascuti prin cezariana, pot primi, in conditii normale o nota maxima de 9.

Desi multi parinti nu dau importanta acestui scor, este important, ca viitoare mamica sa stii cel putin 3 lucruri despre nota pe care o primeste bebelusul tau:

  1. Scorul Apgar nu poate indica daca dezvoltarea bebelusului va afectata sau nu. Un bebelus care nu a primit nota 10 la nastere, ci note intre 7 si 9 se poate dezvolta perfect normal, la fel cum un bebelus care a primit nota 10 poate fi sensibil pe masura ce evolueaza.
  2. Un scor Apgar mai mare de 7 inseamna o stare de sanatate generala buna.
  3. Un scor Apgar mai mic de 7 nu indica faptul ca bebelusul nu este sanatos sau perfect normal, ci ca are nevoie de cateva ingrijiri medicale. Cea mai frecventa dintre acestea este eliberarea cailor respiratorii.

Cele mai recente studii referitor la scorul Apgar arata ca acesta poate fi un semn pentru dezvoltarea inteligentei bebelusului si a unor afectiuni, precum ADHD. Studiile suedeze sustin ca bebelusii care obtin un scor Apgar mai mare de 7 se pot transforma in adolescenti cu un coeficient de inteligenta crescut, in timp ce studiile cercetatorilor danezi demonstreaza ca un procent crescut dintre copiii care dezvolta tulburari cu deficit de atentie (ADHD) au avut scoruri Apgar mai mici de 6. Este recomandat ca bebelusii care obtin o nota mai mica de 6 sa fie evaluati periodic de catre neurolog, psihiatru, logoped pentru a le fi urmarita evolutia.

Scorul Apar este folosit in medicina de peste 60 de ani si a fost propus de catre doctorul anestezist Virgia Apgar, fiind astazi un reper important pentru neonatologi in evaluarea starii de sanatate a bebelusilor, imediat dupa nastere.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.