Aromate, dulci, gustoase, colorate: nimeni nu le poate rezista. Sunt fructe indragite de toata lumea, mai ales de copii. Copii si ciresele au o prietenie de lunga durata.
Suntem obisnuiti sa consumam ciresele proaspete sau sa le folosim pentru o intreaga gama de dulceturi, siropuri, sucuri sau lichioruri. E bine de stiut ca, pentru frumusetea si sanatatea noastra, ciresele consumate proaspete sunt cele mai bune si reprezinta o intreaga farmacie cu proprietati importante.
Continutul de vitamina A si C fac din cirese un aparator al sistemului imunitar si imbunatatesc vederea. Sarurile minerale si carotinele prezente in pulpa de cirese te protejeaza de soare si ajuta la obtinerea unui bronz omogen.
De la cirese nu se pierde nimic. Coditele sunt folosite in cistite si afectiuni renale. O banala infuzie de codite de cirese calmeaza durerile de rinichi si te ajuta sa rezisti pana ajungi la doctor. Si tot infuzia de codite de cirese este de ajutor pentru pielea crapata.
Din samburii de cirese se fac perne terapeutice pentru probleme cervicale, traume musculare si dureri ale coloanei vertebrale.
Pulpa de cirese este foarte folosita in cosmetica si poti sa prepari acasa diverse masti sau lotiuni.
Iata o parte din proprietatile cireselor, benefice sanatatii si frumusetii corpului:
Hai sa slabim mancand cirese
Ciresele sunt bogate in fibre solubile, dreneaza ficatul, detoxifiaza sangele, sunt laxative si au actiune reechilibranta a florei intestinale. Au toata combinatia adecvata pentru cura de slabire si este de ajuns sa se consume in fiecare zi un pahar de suc de cirese sau sa se manance 500 grame de cirese, pe zi. Nu cred ca va protesta cineva.
Pentru sportivi si nu numai
Ciresele contin potasiu si magneziu in cantitate destul de mare si asta le face sa fie de ajutor in crampele musculare si de aceea sunt recomandate sportivilor dupa activitati solicitante.
Sa ne gandim si la inima
Ciresele sunt de ajutor pentru persoanele cu hipertensiune. Datorita vitaminelor si sarurilor minerale continute de cirese se reduce nivelul colesterolului si al markerelor inflamatorii. Mai ales in sezonul lor,daca-ti faci obiceiul sa consumi 250 grame de cirese in fiecare zi, vei preveni maladiile cardiovasculare .
Glicemia nu va mai fi la fel
Antocianina este un puternic antioxidant prezent in cirese, ce reuseste sa reduca nivelul de zahar in sange iar prezenta fibrelor face ca nutrientii sa se absoarba incet. Astfel, cercetatorii au stabilit ca ciresele sunt de real ajutor in diabetul de tip 2.
Hrana pentru creier
Prezenta flavonoidelor si compusilor antioxidanti in cirese, ajuta memoria si reduc stresul oxidativ ce este responsabil de imbatranirea memoriei si declansarii bolii Alzheimer iar melatonina ajuta la evitarea insomniilor ce obosesc creierul.
Ten stralucitor si fara riduri
Pentru a reda stralucirea pielii si a atenua ridurile, o reteta la indemana poate fi amestecul a 150 de grame de cirese cu o lingura de ulei de masline. Se mixeaza pana devine o pasta, se intinde pe ten, se lasa 10 minute si apoi se spala atent cu apa calduta sau cu o lotiune demachianta.
Pentru ca au proprietati astringente, la tenul iritat si cu piele grasa este ideala o masca facuta din cirese zdrobite si intinse pe fata si gat. Tenul tau iti va multumi pentru ca substantele continute inchid porii si calmeaza iritatiile.
Concluzia ar fi ca ar trebui sa mancam cirese in fiecare zi iar daca nu se poate, macar in sezonul lor sa folosim beneficiile pe care le aduc.