Zaharul, „criminalul” frumusetii tale
Putine lucruri sunt mai daunatoare pentru corpul uman decat este zaharul rafinat.
In ciuda gustului sau bun, dupa care tanjim toti, mai ales daca e sub forma de prajituri, acest element ne ingrasa, ne scade foarte mult energia si are o lista foarte-foarte lunga de efecte negative asupra sanatatii.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Si totusi, noi consumam zahar neincetat. Fie ca ne indulcim cafeaua cu el, fie ca il consumam sub forma de dulciuri sau ca element in alte produse fast-food ori ca il luam din sucuri sau chiar bauturi alcoolice, consumam mult prea mult zahar decat avem nevoie si mult prea mult fata de cat e bine pentru o viata normala.
Cu toate astea, o mare parte a populatiei nu stie cat este de daunator. Mai e si o alta parte, cea care stie exact, dar pur si simplu nu se poate abtine de la a-l consuma. Motivul? Zaharul simplu elibereaza niveluri mai de dopamina in corp, ceea ce produce placere, dandu-ne astfel o veritabila dependenta fizica.
Unii nutritionisti chiar il numesc „moartea alba” pentru efectele sale, insa la fel de bine ar putea sa fie numit si „criminalul frumusetii”. Nu e vorba doar de chestiunile subiective si de preferinte, cum ar fi faptul ca zaharul ne face grasi, e vorba si de alte efecte cat se poate de obiective. Hai sa le luam pe rand:
Ne distruge pielea
O piele cu aspect placut e esentiala pentru orice om interesat de modul cum arata. Ce fac monozaharidele? Produc niste enzime care distrug colagenul si elasticitatea pielii, astfel incat ea va capata cute, culoarea sa nu va fi aceeasi si se va lasa accentuat. Neplacut pentru oricine.
Creste pilozitatea
Nivelul crescut de zahar din sange creste rezistenta la insulina, ceea ce poate declansa o crestere accentuata a parului, chiar si in locuri nedorite, precum fata.
In plus, aceeasi rezistenta la insulina duce la aparitia de pete pe corp.
Dinti stricati
Nu e niciun secret, zaharul simplu „mananca” dintii, prin faptul ca intretine bacteriile daunatoare din gura, iar acestea macina dantura si ne distruge sansele la un zambet frumos. Acum cateva secole, in Anglia, dintii negri erau semn de noblete, intrucat doar cei bogati isi puteau permite sa consume zahar, care la randul sau producea un asemenea efect. Nu mai e cazul acum.
Duce la boli
Dincolo de faptul ca fiecare lingurita de zahar ne duce cu un pas mai aproape de infarct, ea ne duce si mai aproape de diabet, boli ale ficatului si chiar si cancer. Deja nu mai vorbim de un aspect neplacut pe care il aduc aceste boli, vorbim de punerea vietii in pericol.
Spre exemplu, cresterea colesterolului are mult de-a face cu zaharul, nu cu grasimile.
Cred ca aceste motive sunt mai mult decat suficiente pentru a ne face sa renuntam la zaharul simplu. Cu ce sa-l inlocuim, atunci? Cu alte surse de carbohidrati, de data aceasta cu absorbtie lenta. Cele mai multe legume, fructe si seminte sunt ideale pentru asta. In schimb, painea alba, chipsurile si chiar cartofii sun forma de piure au un indice glicemic prea ridicat si sunt alimente nerecomandate.