Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Ardeiul iute trateaza ulcerul si vindeca hemoroizii. Vezi Cum!

Ardeiul iute este un condiment foarte popular si se spune ca a fost adus din Americi. Mexicul deja detine recordul ca tara cu cele mai multe si mai picante soiuri de ardei iute, se cultiva acolo de vreo 5000 de ani iar in bucataria orientala ardeiul iute e folosit cu succes din cele mai vechi timpuri.


Lasand la o parte motivele gastronomice, cercetatorii au ajuns la concluzia ca marii consumatori de ardei iute au o rata foarte scazuta a diferitelor boli printre care cele de ficat, cardiovasculare, tumorale si digestive.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Senzatia de iuteala si arsura provocate de capsaicina stimuleaza creierul sa produca endorfine care actioneaza ca un analgezic si produc senzatia de bine.

Ardeiul iute este bogat in foarte multe substante care ajuta la mentinerea sanatatii mai ales vitamina A, vitamina C si E dar si saruri minerale pretioase precum magneziu, calciu, potasiu, fier si seleniu si toate acestea sunt de ajutor in tuse si febra, in calmarea durerilor musculare si reumatice, accelereaza metabolismul si favorizeaza slabirea, scade colesterolul, este antiinflamator si antihistaminic. Si lista nu se opreste aici.

Iata cateva intrebuintari neasteptate ale ardeiului iute:

Ardeiul iute ne face bine la stomac


ardei iute

Auzim mereu persoane care spun ca ardeiul iute le provoaca arsuri stomacale dar nu este adevarat pentru ca ardeiul iute detine o substanta, capsaicina, cea care da iuteala ardeiului si care are proprietatea de calmare a arsurilor stomacale, stimuleaza sucurile gastrice si implicit digestia iar medicina Ayurvedica foloseste ardeiul iute in tratarea ulcerului peptic.

Din cele mai vechi timpuri, in regiunile meridionale s-a pastrat obiceiul de a folosi pentru durerile de stomac sau doar ca digestiv, o infuzie calda de musetel in care se pune pulbere de ardei iute si putina miere.

Vindeca Hemoroizii


Majoritatea celor care au hemoroizi se tem sa consume ardei iute dar inca din 1857 cercetatorii de la o academie medicala franceza au descoperit actiunea vindecatoare a ardeiului iute asupra oricarui tip de hemoroizi. Ardeiul ajuta la disparitia umflaturilor si durerii datorita continutului de vitamina K2 cu proprietati antihemoragice si a altor substante cu rol cicatrizant.

Poate nu va vine sa credeti dar micutul ardei iute rosu contine 65 mg de vitamina C, exact doza zilnica de care are nevoie corpul uman si asta il face sa aiba proprietati terapeutice valoroase fiind un antiseptic si analgezic foarte bun.Ca sa fie clar: putem beneficia de virtutile ardeiului iute doar daca-l folosim proaspat sau sub forma de pudra, gatit isi pierde aproape toate proprietatile valoroase.

Ardeiul iute te ajuta sa slabesti


Capsaicina din ardeiul iute poate sa accelereze metabolismul si sa reduca apetitul pentru ca incetineste actiunea grelinei, un hormon care provoaca foamea. Nu va apucati sa mancati prea mult ardei iute, limita este de 10 grame pe zi, ca sa nu aveti probleme digestive.

Calmeaza bolile reumatice


Ca uz extern este de un real folos in reumatism, lumbago, sciatica si artrita si de aceea in medicina populara a fost mereu considerat un leac ieftin, la indemana si cu rezultate notabile. Asadar, se pun cataplasme cu ardei iute pe locul dureros pentru ca aceasta leguma are efect revulsiv, adica incalzeste locul si dilata vasele de sange. Tocmai pentru ca se cunoaste importanta ardeiului, in farmacii se gasesc nenumarate unguente pe baza de ardei iute.

Cum scapam de senzatia de “arsura “ a ardeiului iute

In tarile orientale, dupa ce se consuma ardei iute, pentru a scapa de iuteala se mananca orez fiert la abur, castraveti proaspeti sau iaurt. Este inutil sa bem apa sau sucuri deoarece capsaicina substanta responsabila de iuteala ardeiului nu e solubila in apa insa berea poate fi de ajutor. Pentru a-i mai scadea din iuteala, putem sa-i inlaturam semintele.

Curiozitate: Pasarile nu simt iuteala ardeiului pentru ca lor le lipseste un receptor nervos pe care il gasim doar la mamifere. Asa ca, sa nu va mirati daca pasarile mananca cu placere si in cantitati mari ardeiul iute, mai ales ca vitamina C si carotenele continute le ajuta la mentinerea penajului sanatos.

Exit mobile version