Nucsoara este la fel de apreciata ca scortisoara si de multe ori sunt folosite impreuna in acelasi preparat. Are forma unei nuci mai mici si de aici a capatat si numele de nucsoara cu toate ca este samburele unui fruct asemanator cu piersica. Samburele (nucsoara ) este de consistenta lemnoasa invelit intr-o pielita numita macis, care atunci cand este uscata are culoare si aroma la fel ca a nucsoarei si este utilizata pe post de condiment mai ales in producerea salamurilor.
Nucsoara se razuieste iar pulberea obtinuta arata tot ca scortisoara dar cu aroma de citrice si mosc. Utilizata foarte mult in bucatarie, da multa originalitate oricarui preparat gastronomic pentru ca are un gust intens, delicat, putin picant si aromat. Se foloseste in tot felul de preparate culinare de la sosuri, supe, paste, carne, peste, dulciuri sau pentru a da aroma vinului fiert si cafelei.
Daca bei cafea cu scortisoara si nucsoara vei descoperi ca ai in fata o bautura relaxanta, aromata cu un gust si savoare incredibile. In Italia, nucsoara se foloseste in sosul de rosii pentru a imbogati si scoate in evidenta gustul rosiilor. In comparatie cu scortisoara, pentru ca este un condiment puternic, nucsoara se foloseste in cantitate foarte, foarte mica si este recomandat sa se achizitioneze intreaga. Se pastreaza in borcane de sticla inchise ermetic si se razuieste doar cand ai nevoie deoarece contine o varietate de uleiuri esentiale care dispar la contactul prelungit cu aerul. De calitate buna e considerata nucsoara cea mai mica pentru ca e mai aromata.
Untul de nucsoara provenit din presarea la rece a nucsoarei este folosit in industria cosmetica la fabricarea sapunului, detergentilor si anumitor parfumuri.
In antichitate, nucsoara era foarte pretuita si considerata afrodiziaca si leac pentru multe boli iar preotii spuneau ca are proprietati miraculoase dar imorale si o considerau un simbol al efemerului, poate datorita efectului halucinogen. In medicina populara se folosea in diferite cazuri, pentru proprietatile astringente, carminative,antiseptice si stimulante.
Comerciantii arabi o foloseau pentru aromatizarea unei specii de bere. Pentru ca este aromata, antiseptica si un puternic conservant natural, egiptenii o foloseau pentru imbalsamare iar pentru aromatizarea incaperilor se faceau adevarate fumigatii. In mediul stomatologic se foloseste in diferite substante pentru alinarea durerilor de dinti, are proprietati antibacteriene si analgezice. La fel ca scortisoara, face parte din compozitia pastelor de dinti.
Iata la ce se foloseste, extern:
Uleiul de nucsoara si reumatismul
De la nucsoara se obtine un ulei pentru masaj cu proprietati terapeutice mai ales in combaterea durerilor musculare si articulare. Trebuie sa se stie ca uleiul de nucsoara nu se foloseste direct pe piele ci se amesteca mai intai cu un ulei de baza, din migdale, musetel sau arnica. Atentie si la dozaj pentru ca in cantitate mare devine toxic. Si pe deasupra mai e si foarte scump.
Pentru a ameliora durerile musculare, articulare, contractile muschilor si alte dureri provocate de reumatism se face masaj cu ulei de nucsoara amestecat cu ulei de musetel. Se pun 6 picaturi de ulei de nucsoara in 200 ml de ulei de musetel si se maseaza de doua ori pe zi zonele dureroase.
Masaj relaxant cu ulei de nucsoara
Dupa o zi stresanta daca ai ocazia sa beneficiezi de un masaj corporal cu ulei de nucsoara nici nu vei zice ca ai fost obosit si stresat. Ba mai mult, iti vei reface tonusul muscular. Pentru un masaj eficient se folosesc 8 picaturi de ulei de nucsoara impreuna cu 259 ml de ulei de migdale si masajul se face dupa ce ai facut dus cu apa calda.
Baie aromoterapeutica
Daca vrei sa transformi baia simpla intr-o baie aromoterapeutica ideal este sa folosesti uleiul de nucsoara. Toarna 15-20 de picaturi de ulei in apa din cada si bucura-te de aroma de citrice si mosc a nucsoarei. Relaxarea va fi rapida, te vei energiza iar pielea va deveni luminoasa, tonifiata si vor disparea tensiunile musculare.
Masca pentru ten gras si inflamat
Se stie ca pielea grasa si cu acnee e dificil de intretinut dar cu putina rabdare se poate ajunge la o piele curata si catifelata. Pentru proprietatile ei antibiotice nucsoara este folosita cu succes in tratamente cosmetice la domiciliu. O masca facuta din miere si pulbere de nucsoara e usor de preparat si are efecte uimitoare.
Asadar, aveti nevoie de 2 lingurite de miere, o lingura de nucsoara proaspat razuita si o lingura de iaurt. Se amesteca totul pana se obtine o pasta cremoasa ce se aplica pe tenul spalat si putin umed.Trebuie lasata sa actioneze 10 minute apoi se spala cu apa calduta, se sterge pielea cu un servetel moale, se aplica un tonic astringent si apoi foarte putina crema hidratanta.
Sfat: Daca simtiti ca va arde pielea dupa ce ati aplicat masca, spalati-va repede cu apa calduta pentru ca pielea dumneavoastra nu suporta aceste ingrediente.
Precautii cu nucsoara
Trebuie mare atentie la folosirea nucsoarei pentru ca intre 2 si 8 grame de nucsoara (cantitatea depinde de varsta, de sensibilitatea organismului si greutatea corpului) apar stari de voma, febra, halucinatii si dereglari psihice. Din cauza numeroaselor efecte colaterale care se manifesta la ingerarea de mari cantitati, nucsoara nu prea si-a gasit loc in fitoterapie.