Acum incep insa si greutatile cu adevarat pentru tine, intrucat simptomele de care nicio viitoare mamica nu scapa sunt din ce in ce mai puternice, pe masura ce hormonii lucreaza „nebuneste”, continuand pregatirea corpului pentru marele moment.
Aceasta saptamana e si una in care acele gravide care mai au vreo urma de indoiala ca urmeaza sa aiba un copil isi vor vedea spulberate toate indoielile – nivelul hormonului „nasterii”, HCG, e atat de mare incat niciun test de sarcina nu va mai da gres. Oricum, pana la aceasta ora majoritatea femeilor insarcinate stiau ca vor fi mame, insa o confirmare in plus nu strica niciodata.
Foarte important, daca urmai o metoda contraceptiva , fie ca vorbim de sterilet sau pastile anticonceptionale (exceptand prezervativul), si ai ramas totusi gravida fara sa stii, renunta de urgenta la toate acestea, nu pot decat sa faca rau copilului.
Dezvoltarea Copilului in saptamana 5 de sarcina
Deja in a cincea saptamana de sarcina organele care au inceput deja sa se dezvolte din a treia si a patra saptamana capata acum „detalii” – inima se imparte in 4 camerute mititele, pompand inima tot mai tare si ca batai ritmice, apar primii „muguri” ai scheletului, iar mainile, nasul sau gura incep sa se contureze binisor.
Toate astea in ciuda faptului ca ceea ce va fi un adult intr-o zi masoara acum „respectabila” lungime de vreo 6 milimetri, si asta doar in cazul in care e mai „voinici”, altfel fiind si mai mic. In jurul sau, placenta deja formata il protejeaza in mod consistent.
Simptome in saptamana 5
Semnele sarcinii din aceasta perioada sunt cam tot cele din saptamana dinainte, adica greata, varsaturi, dureri si cresteri in volum ale sanilor, dureri de cap, urinari frecvente, pofta crescuta de mancare, nervozitate si mai crescuta, oboseala, uneori aparitii ale unor pete pe suprafata pielii. Tot simptomele deja experimentate, insa mult accentuate, pentru unele femei chiar surprinzator de rapid accentuate, comparativ cu saptamana de dinainte.
Nu te ingrijora, sunt normale, dar daca ele devin mult prea puternice va trebui sa consulti un medic specialist. Poate ar fi o idee buna sa-l consulti si daca nu sunt puternice, tot timpul e bine sa ai un doctor care sa-ti monitorizeze starea.
Desigur, sunt si norocoase care trec (si) prin aceasta saptamana fara sa aiba vreo neplacere de genul celor de mai sus.
Stil de viata
Deja incepe sa sune ca un sfat banal, insa nu e: ai grija de tine si in saptamana asta! Sau din ce in ce mai mult in saptamana asta. Tot ceea ce mananci, tot ceea ce bei, tot ceea ce faci si toate starile prin care treci au efecte asupra embrionului. Daca faci totul bine, sunt mari sansele ca si copilul sa fie in ordine si sa se dezvolte frumos.
Consumul de mancare sanatoasa, cu multe fructe si legume, in portii mici si dese, hidratare adecvata, renuntarea la tutun, alcool si cafea sunt chestiuni arhicunoscute. La asta trebuie adaugat ceva sport – inotul sau gimnastica specifica gravidelor sunt ideale, dar nici alte forme de miscare usoara – cum ar fi mersul pe jos, spre exemplu, nu sunt de lepadat. La urma urmei, un sistem cardiovascular tinut „in forma” te va ajuta sa duci sarcina mai bine si sa nasti mai usor.
In plus, ca in fiecare saptamana, nu uita sa-ti iei vitaminele prenatale imbogatite cu acid folic, sunt foarte importante. Si sa te pregatesti – urmeaza saptamani si mai solicitante.