Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Tensiune mare. La ce riscuri ne expunem?

Definim ca tensiune arteriala valoarea presiunii hidrostatice exercitate de fluxul sanguin asupra peretilor arteriali, asta ca sa incepem cu inceputul.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Factorii care determina tensiunea arteriala sunt pe deoparte forta de contractie a inimii si a vaselor sanguine si pe de alta parte rezistenta circuitului hemodinamic. Aceasta este in stransa legatura si determinata de diametrul vaselor sanguine, de continutul vaselor de sange, de proprietatile peretilor arteriali si de presiunea telediastolica din sistemul arterial.

Tensiune

Factori de risc care pot conduce la o tensiune mare (HTA):


Totodata, tensiunea arteriala poate fi influentata si de administrarea indelungata a unor tratamente pe baza de corticosteroizi sau de consumul anticonceptionalelor.

Tensiune mare – Simptome


Diagnostic Hipertensiune arteriala


Daca cumva aveti unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus si, mai ales, daca aveti un istoric familial pozitiv, o vizita la medic este imperativa.

Doar medicul poate confirma sau infirma diagnosticul de Hipertensiune. In mond clasic, diagnosticul de HTA se confirma daca in urma a trei masuratori succesive, realizate prin metoda sfigmomanometrica intr-un interval de 30 de zile, presiunea arteriala inregistreaza valori peste limita admisa.

In cazul diagnosticarii cu hipertensiune arteriala, medicul este cel in masura sa va prescrie medicatia potrivita. Totodata acesta poate comanda o serie de analize specifice care sa identifice posibilele afectiuni cauzatoare (in cazul in care vorbim de HTA secundara).

Complicatii ale Hipertensiunii arteriale


O tensiune arteriala marita, nedescoperita si mai ales netratata la timp poate duce la o serie de complicatii severe care nu de putine ori pot duce chiar pana la dece (sa nu uitam ca bolile vasculare sunt unul dintre cei mai de temuti ucigasi ai zilelor noastre)

Tensiune mare – Preventie

Datorita faptului ca la nivel mondial aceasta afectiune atinge, potrivit statisticilor, cote alarmante, Societatea Britanica de Hipertensiune  a propus o serie de modificari ale regimului de viata, mici schimbari care pot preveni HTA.

* Introducerea in alimentatia zilnica a minimum 5 portii de fructe si legume
* Reducerea consumului de sare (NaCl)
* Eliminarea bauturilor alcoolice sau cel putin limitarea consumului
* Adoptarea unui stil de viata sanatos prin practicarea regulata a unei activitati aerobe (mers pe jos, exercitii fizice aerobe moderate, etc) minimum 30 de minute zilnic
* Controlul strict al greutatii corporale (idealul ar fi un indice de masa corporala cuprins intre 20-25)

Exit mobile version