Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Ce castigi cand te lasi de fumat. 6 schimbari in bine pentru viata ta

Nicotina este un drog puternic ce aduce dependenta relativ usor si o substanta toxica. Printre multele probleme pe care le provoaca fumatul, cele mai cunoscute sunt bolile plamanilor si tulburarile cardiace.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Trebuie sa stii ca miile de substante chimice pe care le inhalezi se depoziteaza in plamani. De asemenea fumatul creste tensiunea din cauza ca arterele sunt ingrosate cu fum.

Ganditi-va la un cos de fum necuratat: exact asa arata arterele unui fumator. Fumatul te face sa cheltuiesti un sac de bani de-a lungul vietii, iti distruge sanatatea, dar iti urateste si aspectul.

fumator

Ca sa scapi de nicotina la nivel fizic ai nevoie doar de cateva zile, dar ca sa scapi la nivel psihologic ai nevoie de cel putin o luna luna. Se zice ca indiferent cine-ti va spune sa te lasi de fumat, n-o vei face pana ce nu te vei convinge singur. Si ca pana atunci vei gasi mereu scuze. Este adevarat: fumatorul are un bagaj imens de scuze, dar de fapt in fiecare moment ar dori sa se lase de fumat.

Sa stii ca nu faci un sacrificiu cand renunti la fumat. Trebuie doar sa gandesti pozitiv ca sa vezi ce avantaje imense poti avea daca renunti la acest viciu. Iata ce castigi cand te lasi de fumat:

Ai mai multa libertate


Cand pleaca intr-o calatorie, pe langa grijile cu pregatirea, fumatorul mai are o grija,trebuie sa-si faca provizii de tigari. Pentru asta investeste timp si bani, la care putem adauga teama ca acolo unde se duce nu va gasi tigari sau nu va gasi marca preferata.

O data ce ai devenit nefumator, nu mai esti sclavul tigarilor, te simti eliberat, te poti bucura de viata. Incearca chiar acum sa scapi de nervozitatea si de teama pe care o ai ca poti sa ramai fara tigari! Lasa-te de fumat! Iti vei recapata libertatea si lumea ta va fi mult mai frumoasa.

Mai multi bani in buzunar


Este clar ca daca renunti la fumat ramai cu mai multi bani. De fapt cu foarte multi bani, deoarece intr-un an un fumator arunca pe foc circa 5000 Lei. Cu banii economisiti pe tigari, cumpara-ti un cadou . Il meriti.

Mai multa sanatate la indemana ta


Recunosti un fumator nu doar dupa degetele ingalbenite de nicotina, dar si dupa ridurile care se formeaza in jurul gurii, ochilor, si dupa aspectul nesanatos al pielii care se schimba de la palid spre gri sau rosiatic.

Poate nu ne-am gandit niciodata ca fumatul strica echilibrul hormonal al organismului si din cauza asta se modifica distributia tesutului adipos care se depune la nivel abdominal. Si ne miram de unde avem un aspect ”umflat”.

Este simplu sa te lasi de fumat. Trebuie doar sa intelegem asta. O data cu trecerea orelor, nivelul de monoxid de carbon din sange scade, deoarece creste nivelul de oxigen. Circulatia sanguina se imbunatateste peste tot, mainile si picioarele isi recapata mobilitatea de dinainte de-a fi fumator si dispar amortelile si furnicaturile. Plamanii, prin tuse, incep sa scape de miile de toxine accumulate, incepem sa respiram mai usor si implicit sa ne simtim mai bine.

In momentul in care ai renuntat la fumat, aspectul se schimba zi de zi: pielea devine mai ferma si mai luminoasa. Dar poti observa beneficii imediate: chiar dupa 30 minute de cand ai renuntat la tigari, se normalizeaza frecventa cardiaca.

Si mai sunt multe alte beneficii: respiratia e mai proaspata, hainele, casa si masina nu mai au miros de fum, nu mai tusesti, familia ta va fi mai sanatoasa, devii mai odihnit si plin de energie, iti recapeti gustul si mirosul, iti recapeti curajul si respectul de sine, tigara nu-ti mai controleaza viata. Vei deveni un om mult mai fericit. Si lista poate continua.

Revine capacitatea de concentrare


Fumatorii au impresia ca tigarile ii ajuta sa se concentreze mai bine. Dar nu este asa. Ai un examen , un proiect sau pur si simplu o zi incarcata. Reusesti pentru ceva timp sa intri in miezul problemei, dar apoi corpul incepe sa “tipe”dupa nicotina. Automat dispare concentrarea si esti nevoit sa intrerupi ceea ce faceai, iar daca n-ai incotro si trebuie sa astepti, rezultatul nu mai e acelasi. Nefumatorii nu au griji de genul acesta.

Si nu este totul. Inhaland aceasta otrava numita nicotina, se ingroasa sangele, in timp blochezi venele si arterele si nu va mai ajunge la creier suficient oxigen. Solutia este sa renunti chiar azi la fumat si vei descoperi ca-si revine la normal capacitatea de concentrare , esti mult mai calm si ai mai multa incredere in tine. Daca credeai ca nicotina te va elibera de stres, ai gresit, pentru ca nicotina este cea care creaza stresul. Fiecare fumator ar trebui in primul rand sa elimine motivele pentru care fumeaza.

Mai mult timp liber


Fumatorii vor spune ca nu pierd mult timp ca sa fumeze. Conteaza toate minutele pierdute intr-o zi, pentru ca poti sa le folosesti intr-un mod mai placut.Doar cand devii nefumator descoperi ca de fapt te-ai ales cu mai mult timp liber si esti mai multumit pentru ca poti sa desfasori activitati care-ti fac placere, in loc sa te sufoci singur.

Socializezi intr-un mod mai placut


Placerea fumatorilor este sa stea la o sueta cu prietenii lor fumatori, evident. Se gandesc ca este un mod placut de-a mai schimba o vorba. Daca sunt obisnuiti sa socializeze prin intermediul tigarii, le va fi greu sa renunte, gandindu-se ca nu mai pot socializa ,ca-si pierd prietenii.

Nimic mai gresit. Este doar teama.Teama ca nu va mai fi nimic la fel, insa incet, incet, intalnirile vor deveni mai placute doar pentru simplu fapt ca nu mai ai grija tigarilor.Vei descoperi ca prietenii adevarati nu vor pleca din cauza asta, chiar te vor sustine.

Toti fumatorii se gandesc la un moment dat sa renunte la fumat. Nu mai amana. Ai ocazia sa-ti cureti corpul de toxine si sa-l reincarci cu energie. Vei avea o viata lunga si de calitate.

Daca esti nefumator, cel mai bine este sa nu te apuci niciodata de fumat pentru ca este un obicei nesanatos.

Credit foto: photographer padawan *(xava du) / Foter / CC BY-NC-ND

Exit mobile version