Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Simptome depresie. Tu le cunosti?

Simptomele depresiei sunt relativ destul de usor de identificat. Cu toate acestea, ele ajung sa fie ignorate, fie ca ne referim la noi insine sau la persoanele apropiate. Nu este greu sa ne dam seama ca avem probleme sau ca cei din jurul nostru au, ci sa constientizam starile care anunta instalarea depresiei, sa le acceptam si sa cerem ajutor specializat.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Simptome depresie


Persoanele care se confrunta cu stari depresive au atat simptome psihice (emotionale), cat si simptome fizice.

La nivel emotional, se instaleaza starea de tristete. Este in regula sa fii abatut din cand in cand, dar este alarmant ca aceasta stare sa apara constant si sa persiste mai mult de doua saptamani, de exemplu. Pe fondul acestei tristeti sau stari de indispozitie, apar numeroase alte semne, precum teama de a face diferite activitati, dezinteresul fata de lucrurile care in trecut te captivau, indecizia, chiar si pentru lucruri minore, iritabilitatea, incapacitatea de a lua initiativa, de a fi sociabil.

Simptome Depresie

Simptome depresie

Toate aceste stari alterneaza, de obicei, cu perioadele de asa zisa normalitate. Totodata, simptomele depresiei sunt diferite la fiecare persoana in parte, astfel incat este dificil sa recunosti si sa urmaresti boala, in cazul in care nu ai experienta medicala.

Depresia este o boala cronica! Pe langa aceste semne de comportament emotional, depresivii manifesta adesea dureri de cap, de spate, dureri musculare, articulare, fluctuatie a greutatii din cauza lipsei apetitului.

Insomniile si starile de slabiciune pana la epuizare sunt semne ale depresiei.

Cine este vinovat de instalarea depresiei?


Depresia este o boala reala. Este la fel de greu sa gasesti un vinovat pentru instalarea depresiei precum in cazurile in care suferi de orice alta afectiune, diabet sau hipertensiune arteriala, de exemplu.

Totusi, depresia apare cu precadere la persoanele afectate de stresul cotidian si evenimente negative din viata personala (deces, divort, despartiri, pierderi), la cei care provin din familii afectate de cazuri de alcoolism, suicid, boli, la fumatori, toxicomani, alcoolici.

Femeile sunt mai afectate decat barbatii, ele experimentand adesea depresia post-partum care poate degenera in forme severe.

Nu va faceti griji, nu am nevoie de ajutor, nu am nevoie de medic!

Sunt cele mai frecvente pretexte in spatele carora noi si cei din jurul nostru ne ascundem atunci cand situatia scapa de sub control si apar preimele simptome de depresie.

Mult prea frecvent, depresia este tratata ca un moft, ca o stare pe care o avem din cauza slabiciunilor. Aceasta atitudine dezinteresata duce la indepartarea depresivilor de societate, de familie, de prieteni, de cei care nu vor si nu pot sa inteleaga cat este de important sprijinul celor din jur in astfel de cazuri.

Cu depresia la psiholog!


Depresia se trateaza prin psihoterapie si antidepresive, la recomandarea medicului. Pentru ca in Romania, consilierea psihologica este inca un subiect tabu, cazurile de depresie ajung frecvent la forme extreme, sfarsindu-se prin stari depresive accentuate si, mai grav, prin sinucidere.

Pe langa vizita la psiholog, care trebuie sa fie tratata cu increderea pe care o ai atunci cand mergi la orice alt medic specialist, exercitiile fizice, hrana sanatoasa, odihna, rutina zilnica si suportul celor din jur sunt esentiale in lupta impotriva depresiei.

Exit mobile version