Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Saptamana 1 de sarcina

Asta cand vor sti ca sunt gravide, intrucat nu vor fi rare cazurile in care acestea nici macar nu vor sti ca sunt. De ce? Pentru ca aceasta prima saptamana e una speciala – copilul nu a fost propriu-zis conceput, „eveniment” care e la doua saptamani distanta, in momentul in care se vor uni spermatozoidul si ovulul, dar corpul deja se pregateste pentru asta.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

De ce i se spune atunci „prima saptamana?” Simplu – se calculeaza de la ultimul tau ciclu, astfel incat sa stii, macar estimativ, cand se va naste copilul.


Ce se intampla in prima saptamana in corpul tau?

saptamana 1 de sarcinaSchema stiintifica a ceea ce se intampla inauntrul tau chiar la inceputul sarcinii este aceasta – corpul tau primeste un semnal care ajunge in interiorul uterului si care, pentru a declansa ovulatia necesara conceperii, declanseaza ciclul – in cazu acesta e ultimul ciclu pe care il vei avea pentru 9 luni.

In prima saptamana, oul fertilizat calatoreste din ovar in tuburile falopiene si isi incepe calatoria spre ceea ce va deveni, peste 9 luni, un bebelus. Pana atunci insa mai e mult timp, asa ca putem vorbi doar de o entitate ce se numeste „blastocit” si care nu are forme ca maini, picioare sau urechi ci doar doua parti – invelisul exterior, care va deveni placenta, si cel interior, din care se dezvolta copilul propriu-zis.

Sus


Primele simptome ale sarcinii

Cele mai multe femei nici macar nu au vreun simptom, asa ca nici nu stiu ca sunt insarcinate. Altele insa vor avea simptome, chiar daca usoare. Iata-le pe cele mai intalnite dintre ele:

1. Greata.

Acesta a unul dintre cele mai clare indicii ca ai putea fi insarcinata, mai ales daca aceasta stare apare in mod repetat. Nu toata lumea are asa ceva din prima saptamana, insa sunt destule cazuri in care se poate intampla. Cu timpul, mai ales la femeile carora le e rau din prima saptamana, lucrurile vor deveni mai putin placute din punctul asta de vedere.

2. Te gadila sfarcurile

Senzatiile din jurul sfarcurilor sunt printre primele simptome care apar, de obicei nu mai tarziu de prima sau a doua saptamana de sarcina, datorita declansarii hormonilor responsabili de sarcina, care aduc mai mult sange in zona sanilor.

3. Probleme cu stomacul

Tot din prima saptamana, o parte a femeilor se pot trezi cu gaze sau constipatie, lucruri care nu li se intampla in mod obisnuit.

4. Schimbari bruste de dispozitie

Inca din prima saptamana, multe femei, nu toate, pot observa o labilitate, schimbarea fata motiv a starii psihice. Obisnuiti-va cu asa ceva, vi se va intampla foarte des in urmatoarele 9 luni! Nu e vina nimanui, doar a hormonilor care au o activitate neobisnuit de mare.

Sus


Stil de Viata

Ce trebuie sa mananci de cand afli ca esti gravida

Desi in prima saptamana ceea ce mananci nu prea va avea mare influenta asupra sarcinii, este un moment bun sa-ti schimbi dieta pentru a o favoriza pe aceasta in viitor si a reduce cat mai mult din simptomele nedorite care apar la femeile insarcinate.

O alimentatie bogata in proteine de calitate – carne slaba fiarta sau la cuptor e ideala, dar si ouale (nu cu foarte multe galbenusuri) fierte si lactatele slabe, care contine cat mai multe surse de fibre , vitamine si minerale, adica fructe, legume, seminte e recomandata daca vrei sa fii o gravida sanatoasa. Nu in ultimul rand, apa e importanta, intrucat o mamica bine hidratata e o mamica mai sanatoasa.

Sus


Ce sa eviti cand incepe sarcina

Prima saptamana, desi fatul nu e inca format, poate fi un bun punct de start pentru a renunta la lucruri nocive in timpul sarcinii. E de la sine inteles ca alcoolul si tigarile ii vor dauna micutului si ca trebuie sa renunti la ele, dar mai sunt si alte lucruri neindicate.

Astfel, prajelile (care pot fi inlocuite cu alimente fierte sau coapte) si chiar dulciurile in exces nu fac bine nici mamei, nici copilului.

Atentie mare si la cofeina – desi ceaiurile sau cafeaua sunt bune de obicei, cand esti insarcinata trebuie sa stii ca acestea pot duce la o stare de agitatie pentru mica fiinta dinauntrul tau. La fel si ciocolata in cantitati ceva mai mari, intrucat si ea are multa cofeina. Desi poftele de dulciuri sunt inevitabile intr-o sarcina, ele pot fi temperate prin consumarea de carbohidrati complecsi (cereale si integrale, fructe, legume, cartofi copti in coaja) si respectarea unui program regulat de mese.

Sus


Ce suplimente sa iei la inceputul sarcinii

In mod normal, o alimentatie bogata in fructe si legume de multe feluri aduce necesarul de vitamine si minerale. Doar ca sarcina nu e ceva normal si creste mult acest necesar, plus ca mai toata lumea are dificultati in a absorbi cate un element-doua din randurile acestora.

La fel ca si la celelalte, suplimentele nu au impactul direct asupra sarcinii in prima saptamana – nici nu ar putea avea – dar au unul indirect, prin faptul ca pregatesc corpul. Cele mai bune suplimente sunt complexele de vitamine si minerale speciale pentru gravide, imbogatite mai ales in acid folic. Nu lasa insa lucrurile la voia intamplarii – cel mai bine e sa faci de acum un set de analize pentru a vedea ce-ti lipseste, apoi sa te consulti cu doctorul tau in legatura cu ce ar trebui sa iei.

Sus


Sportul si primele saptamani de sarcina

Un lucru trebuie stiut – sportul e un element important – si benefic – in timpul sarcinii. Depinde insa de sport. Daca esti genul de femeie sportiva care face sport intens pentru a se intretine, ar trebui sa stii ca aceasta ar putea fi ultima saptamana in care sa poti mentine acelasi ritm ridicat.

Dupa, va trebui sa treci la exercitii usoare, eventual din cele speciale pentru gravide. Iti vor intari corpul, mai ales abdomenul, si te vor ajuta nu doar sa sustii sarcina, ci si sa nasti mult mai usor.

Sus


Prima saptamana de sarcina in imagini

Saptamana 2 de sarcina


Exit mobile version