Sarcina e un eveniment minunat in viata oricarei femei, insa e si una dintre cele mai solicitante experiente pe care le va trai. Timp de 9 luni, orice gravida sufera din cauza excesului de greutate, a dificultatilor de miscare, a starilor de voma, a durerilor si multor-multor alte neplaceri.
Nu in ultimul rand, nasterea in sine nu este una usoara, ba chiar solicita la extrem corpul gravidei.
O intelegere mai buna a schimbarilor care se petrec – atac cu mama, cat si cu ceea ce va deveni copilul sau, poate sa o ajute pe prima sa se pregateasca si sa treaca mai usor peste orice provocare. Iata aceste modificari, trimestru cu trimestru:
Sarcina pe saptamani -Trimestrul 1
Cum se dezvolta copilul in primul trimestru de sarcina
Din momentul in care oul fertilizat ajunge in uter, din a doua saptamana dupa actul sexual, se poate spune ca esti propriu-zis insarcinata. Ce se intampla atunci? Oul respectiv, devenit embrion, incepe sa se imparta in straturi, care vor deveni placenta, respectiv organele interne si externe ale copilului.
In jurul acestuia se dezvolta sacul amniotic si sacul vitelin, cele responsabile de protejarea si hranirea copilului pe durata sarcinii. Transformarile sunt spectaculoase in primele 3 luni – la sfarsitul lor, toate organele sunt formate, inima deja bate si pompeaza sangele, ba chiar incep sa „dea” si dintii. Copilul tau va fi, la un moment dat, un om mare, dar la sfarsitul primelor 3 luni are doar „impresionanta” dimensiune de cel mult 10 centimetri.
Cum ti se schimba corpul in primele trei luni de sarcina
La nivelul formei fizicului tau, schimbarile nu sunt foarte vizibile, insa ele se simt cat se poate de bine in privinta modului in care te simti. Principalii „vinovati” sunt hormonii estrogen si progesteron, care pregatesc corpul pentru sarcina.
„Efectele secundare” sunt greata, patarea pielii, pofta crescuta de mancare, sangerari (doar in unele cazuri), dureri ale sanilor, balonare, constipatie, flatulenta, oboseala accentuata, nervozitatea, urinarea frecventa. Exista insa si mamici norocoase, care resimt foarte putin aceste efecte.
Sarcina pe saptamani – Trimestrul 2
Al doilea trimestru – iti poti vedea copilul
Deja din al doilea trimestru al sarcinii, lucrurile sunt avansate – nu doar ca toate partile corpului bebelusului isi termina dezvoltarea, macar in faza incipienta, iar el chiar incepe sa miste in burtia mamei. Pe masura ce trec saptamanile, probabil cam dintr-a 20-a, el va incepe sa bata in pantecul mamei, ceea ce pentru cele mai multe femei reprezinta o bucurie de nedescris.
Vei avea si altfel de conexiuni cu bebelusul, una dintre ele fiind ca il vei vedea pentru prima data, cu ajutorul ecografului si vei sti si ce sex are.
Problemele de gravida – multe si in al doilea trimestru
Daca greturile matinale dispar in al doilea trimestru, apar alte probleme care „le tin locul” cu brio. Dureri abdominale, umflari ale membrelor, uneori chiar sangerari nazale, constipatie, scurgeri vaginale, hemoroizi sau probleme cu somnul.
De asemenea, burtica va capata acum dimensiuni serioase si vei constata ca iei in greutate pe zi ce trece. In plus, tot acum pot aparea si vergeturile.
Alte efecte sunt si mai spectaculoase si nu neaparat negative – vei avea un chef nebun de „nebunii”, rezultat al nivelului crescut de hormoni.
Sarcina pe saptamani -Trimestrul 3
Cum se dezvolta bebelusul in ultimele luni de sarcina
Deja in trimestrul 3 al sarcinii ai intrat in „linie dreapta” si, pe masura ce se scurg saptamanile, se instaleaza nerabdarea in privinta momentului nasterii. Aceasta e perioada in care bebelusul se dezvolta intr-un ritm accelerat, practic triplandu-si greutatea. In perioada asta se finalizeaza si ultimele „retusuri” ale partilor corpului.
El isi schimba si pozitia, intorcandu-se cu fata in jos cam in a 30-a saptamana. In plus, va avea si chef de joaca, lovindu-te in mod repetat in burtica, „semnalizand” ca vrea sa iasa.
Multe „efecte” si pe sfarsitul sarcinii
Sarcina isi va lasa amprenta si in ultimul trimestru al sarcinii, cu o multime de efecte negative asupra corpului tau. In primul rand, te vei ingrasa cel mai mult in aceasta ultima parte.
Apoi, vei observa contractii, stari de rau, o crestere neasteptata a pilozitatii, oboseala accentuata, umflaturi, dureri ale sanilor, arsuri, scurgeri vaginale sau dureri de spate, printre altele.
Este „pretul” pe care trebuie sa-l platesti pentru lucrul minunat care se intampla la finalul acestei perioade – vei da nastere unei noi vieti, trup din trupul tau.