Biserici fortificate din Transilvania

Home » Timp Liber » Obiective turistice » Biserici fortificate din Transilvania
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Numele de Transilvania provine din expresia latina " ultra silvam ", insemnand " de peste paduri ". Diversitatea sa etnica si culturala este o imbinare a traditiilor culturale germane, romane si maghiare.

Bisericile-cetate sunt specifice satelor sasesti si secuiesti din Transilvania. Bisericile au fost fortificate incepand cu secolul XIII si au avut rol de aparare pana in anul 1788. Trebuie mentionat ca ele aveau atat un rol religios cat si unul militar. Atat secuii cat si sasii se aflau constant sub amenintarea invaziilor otomane, de aceea au fost construite aceste fortificatii.
De obicei, biserica e situata in varful unei coline pentru a putea fi mai bine aparata, sau in mijlocul localitatii. Aceste biserici sunt construite in stilul goticului tarziu, sunt bazilici romanice sau biserici cu nava unica.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Biserica Fortificata din Biertan


Biserica Fortificata din BiertanA fost timp de 300 de ani sediul Episcopiei Evanghelice. Se intinde pe aproape un hectar si a fost construita in stilul gotic tarziu, intre anii 1490 si 1520. Biserica este aparata de trei randuri de ziduri care adapostesc toate turnurile, bastioanele si monumentele. In interiorul bisericii se poate admira cel mai mare altar poliptic, alcatuit din 28 de panouri pictate. Usa sacristiei a fost premiata la Expozitia Mondiala din 1900 de la Paris datorita sistemului foarte complicat de inchidere cu 19 incuietori, realizat in anul 1515. In turnul estic erau inchise, timp de doua saptamani, cuplurile care vroiau sa divorteze. Se spune ca aproape 90 % dintre cupluri s-au impacat dupa aceasta incercare.
In anul 1993, cetatea a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Biserica-cetate Viscri


Prima data a fost mentionata sub denumirea de Alba Ecclesia sau Biserica Alba datorita zidurilor de culoare alba care o inconjoara. Biserica a fost ridicata de catre sasi, la inceputul secolului XII. Cetatea adaposteste intre zidurile sale o biserica-hala unde se gaseste o veche cristelnita realizata din piatra unui vechi capiteliu romanic. Tot aici gasim un muzeu unde sunt expuse unelte si costume taranesti care ilustreaza viata oamenilor din acea perioada. In turnurile cetatii isi depozitau taranii granele si slanina pe timp de pace. Biserica Evanghelica Fortificata din Cetatea Viscri a fost clasificata ca parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Biserica Fortificata din Axente-Sever


Biserica Fortificata din Axente-SeverPoarta hranul Tuturor Sfintilor si a fost construita in secolul XIV, din piatra de cariera. Aceasta biserica este printre singurele din Transilvania care are turnul clopotnita deasupra corului. Este o biserica-sala cu nava patrata, cu bolta cu nervuri care se inchid intr-o rozeta. Pe zidul inconjurator se afla drumul de straja, care se ridica deasupra magaziilor pentru provizii.

Pacat ca aceste biserici atat de unice in Europa si mai ales in Romania sunt uitate si lasate in ruina. Fiecare dintre noi ar trebui sa vizitam macar una dintre cele 300 de biserici-cetate care se afla in Transilvania.

 Alicee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.