Dieta Ketogenica – dieta care iti va schimba viata
Despre dieta ketogenica se spune ca este genul de regim care iti schimba viata.
Pentru cei mai multi oameni, trecerea de la o dieta normala la una bogata in grasimi precum dieta ketogenica este ceva spectaculos, intrucat au loc deseori schimbari radicale ale corpului.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Dieta aceasta nu este una bogata in proteine, asa cum s-ar crede, ci este bogata in lipide, cu un aport mediu de proteine si cu foarte putine glucide (in limita a 30-40 de grame pe zi, in functie de raspunsul corpului la starea de ketoza).
De regula, o masa specifica acestui regim contine o sursa de proteine (carne sau lactate fara carbohidrati), o sursa de lipide (ulei de masline, unt, branza feta) si legume bogate in fibre.
De ce dieta ketogenica?
Pentru ca e imposibil sa nu dea rezultate atat timp cat sunt respectate regulile de baza si pentru ca:
s-au constatat legaturi intre acest tip de regim si intrarea unor anumite tipuri de cancere in remisie;
scade tensiunea arteriala si pentru ca utilizatorii pierd rapid in kilograme inca din primele zile;
imbunatateste raspunsul bolnavilor de epilepsie la anumite medicamente;
ofera posibilitatea bolnavilor de diabet sa-si controleze mai bine planul alimentar zilnic;
ajuta la tratarea bolii Celiac;
Principiile de baza ale Dietei Ketogenice
Asa cum am spus mai sus, dieta ketogenica este bazata pe un aport mare de grasimi. Practic, se vizeaza inlocuirea glucozei cu ketone (compuzi rezultati in urma descompunerii grasimilor), ca surse primare de energie. In conditiile unui deficit caloric, corpul va fi nevoit sa descompuna tesutul adipos din corp, doar ca spre deosebire de conditiile normale de viata (care includ consumul de carbohidrati), transformarea grasimilor inapoi in energie va avea loc mult mai usor.
In plus, daca glucidele retin apa, nu acelasi lucru se poate spune despre grasimi. Si, cum glucidele nu mai sunt prezente in corp, ele fiind inlocuite de catre lipide, in primele zile se pierd lejer 4-5 kilograme. Totusi, ele reprezinta apa care era retinuta subcutanat de catre corp si nu grasimea.
Ca regula generala, structura numarului total de calorii trebuie sa fie in felul urmator:
- 70-75% – grasimi;
- 20-25% – proteine;
- 5%, in limita a 30-40 de grame – glucide;
Desi diferenta dintre grasimi si proteine pare foarte mare, tineti cont ca vorbim de numarul de calorii si nu de grame. Un gram de grasime contine 9 calorii, in timp ce unul de proteine contine 4 calorii, astfel ca daca ne raportam la gramajele mancarurilor, cantitatile sunt aproximativ egale.
Este o dieta bogata in grasimi sanatoasa pentru organism?
Da, cu atat mai mult cu cat dieta ketogenica cuprinde grasimi sanatoase. Lipsa carbohidratilor va face ca nivelul colesterolului bun (HDL) sa creasca, il va micsora pe cel daunator (compus din lipoproteine cu densitate scazuta) si va duce la scaderea valorilor trigliceridelor, reducand astfel drastic sansele de aparitie ale bolilor de inima.
Alimente permise in dieta ketogenica:
- Carne: toate tipurile de carne, majoritatea mezelurilor (este recomandat sa cititi bine eticheta, intrucat unele pot contine glucide ascunse);
- Peste
- Lactate: branza feta, unele tipuri de cascaval, branza Gouda, branza topita, telemea;
- Oua: toate tipurile de oua;
- Legume: ceapa, varza, salata verde, rosii, ridichi, etc.
- Nuci si seminte
Aceste alimente pot fi imbinate oricum atat timp cat se respecta gramajele din planul nutritional zilnic. Singura restrictie e in privinta zaharurilor rapide, care sunt interzise cu desavarsire, intrucat va pot scoate din starea de ketoza, respectiv de ardere a grasimilor.
Sfatul nostru: cautati retete culinare specializate pe un numar mic de carbohidrati si adaptati-va meniul dupa ele, dar si dupa preferinte!
Dieta Ketogenica: Exista efecte secundare?
Nu, asta in ciuda miturilor create in jurul dietei ketogenice. E posibil ca in primele zile de dieta sa apara dureri de cap si imposibilitatea de a se concentra, ambele datorate schimbarii de nutrienti, respectiv inlocuirea glucozei cu ketone, insa ele dispar.
Sfaturile noastre:
Beti cat mai multa apa, chiar daca asta inseamna sa mergeti de multe ori la toaleta. Reziduurile rezultate in urma descompunerii celulelor adipoase trebuie inlaturate, iar colonul trebuie mentinut cat mai curat cu putinta;
Un aliat de nadejde va pot fi bauturile light, de tip Cola 0. Nu au calorii si va pot reduce pofta de dulce;
Puteti la fiecare 7-10 zile sa luati o zi de pauza in care sa va reincarcati cu carbohidrati si sa mancati tot ce doriti, fara limita calorica. Veti iesi din starea de ketoza, insa veti avea apoi forte proaspete sa va reapucati de dieta;
Evitati tentatiile. Cu alte cuvinte, nu faceti provizii de dulciuri sau de produse de panificatie, intrucat puteti sa picati foare usor in capcana. Ar fi pacat pentru munca depusa ca pentru cateva minute de placere sa iesiti din starea de ardere a grasimilor;
Monitorizati cu atentie planul alimentar zilnic: e foarte posibil sa se ascunda glucide in anumite tipuri de alimente, insa daca puneti totul pe hartie, carbohidratii ascunsi ar trebui sa iasa la iveala;
Nu fiti ingrijorati de aciditatea din corp. Daca rinichii sunt perfect sanatosi, atunci nu vor fi probleme. Intr-adevar, dieta ketogenica va creste aciditatea interna, insa nu in limite alarmante si nicidecum periculoase. Pentru a normaliza aciditatea, puteti consuma apa alcalina in masura posibilitatilor. Acidoza e total diferita de ketoza, prima fiind un proces care nu poate fi tinut sub control si care pune in pericol corpul uman, in timp ce ketoza e un proces biochimic ce poate fi tinut sub control, care este rezultatul producerii de cetone si de acizi grasi.
Exemplu de plan alimentar pe 5 zile.
Mic dejun: Cafea neagra sau indulcita cu zaharina, 2 oua fierte + 4-5 felii de sunca
Pranz: un piept de pui la gratar, cu salata verde asezonata cu marar si stropita cu 30 ml de ulei de masline
Gustare: un pumn de nuci
Cina: 200 gr de friptura de porc cu garnitura de legume la abur.
Mic dejun: cafea sau ceai, 30-50 gr de branza telemea + 3 cemwusti facuti in casa.
Pranz: 4-5 ciocanele de pui fripte + ciuperci la gratar
Gustare: un pumn de seminte de dovleac
Cina: un macrou la cuptor + sos de smantana cu usturoi
Mic dejun: bautura calda (cafea sau ceai), 250 gr de sunca de curcan + 50 gr de cascaval
Pranz: Vita la tava cu sote de ciuperci
Gustare : un pumn de migdale
Cina: un piept de pui cu salata de varza cu maioneza facuta in casa
Mic dejun : Cafea, oua umplute cu pate de ficat + 50-70 gr branza telemea
Pranz: Rulada de porc + broccoli inabusit
Gustare: un pumn de alune
Cina : Cotlet de miel la gratar cu salata verde stropita cu ulei de masline si lamaie
Mic dejun: Cafea, 4-5 felii de sunca de curcan + 50-70 grame de branza feta
Pranz : o portie de ficatei la tigaie + sos de usturoi cu smantana, cateva nuci
Gustare: un avocado
Cina: Chiftelute din carne de porc cu piure de dovlecel
3 Responses to Dieta Ketogenica – dieta care iti va schimba viata