Castelul Peles, un edificiu unic in lume

Home » Timp Liber » Obiective turistice » Castelul Peles, un edificiu unic in lume
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Cu peste 250.000 de vizitatori anual, dintre care un procent covarsitor sunt turisti straini, Castelul Peles este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania, situandu-se pe locul al doilea dupa celebra "Casa a lui Dracula", Castelul Bran.

Celebrul castel este localizat la marginea vestitei statiuni montane Sinaia. Accesul se face pe drumul europaen E60, Sinaia fiind situata la o distanta de aproximativ 40 de kilometri de Brasov.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Istoria Castelului Peles:


Se spune ca suveranul Carol I de Hohenzollern a vizitat Valea Prahovei pentru prima oara in anul 1886. Fiind marcat profund de frumusetile ce i-au delectat retina, regele hotaraste ca in aceste locuri, pe vremuri numite Podul Neagului, sa isi construiasca o resedinta de vara. O resedinta nemaiintalnita pana atunci, pentru ridicarea careia regele a cheltuit o adevarata avere la acele vremuri, nu mai putin de 16 Milioane lei aur, bani pe care Carol i-a obtinut prin vanzarea uneia din mosiile personale din Germania. Pelesul, precum si celelalte cladiri de pe domeniul regal au fost construite exclusiv pe banii familiei regale, nicidecum pe banii poporului roman, asa cum gresit a fost propagata ideea pe timpul regimului comunist.

La 6 ani distanta de la prima sa vizita, regele cumpara un domeniu de 500 de hectare si in anul 1873 vor demara lucrarile la ceea ce va deveni cea mai frumoasa cladire din Romania.

Timp de doi ani, o echipa de 300 de oameni au muncit la amenajarea terenului pe care urma sa se ridice resedinta regala. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1875, prilej cu care sub fundatie au fost ingropate cateva zeci din primele monede de aur batute cu chipul regelui Carol.

Desi planurile initiale ale Pelesului au fost realizate de arhitectul Wilhelm von Doderer, care i-a prezentat lui Carol trei variante arhitectonice, proiecte inspirate din designul renascentist al castelelor franceze, regele le respinge si ii va incredinta conducerea santierului lui Johannes Schultz, un inginer de origine germana.

Acesta isi transpune viziunea  in realitate intre anii 1879-1883, an in care castelul a si fost inaugurat oficial.

Acesta avea sa fie doar primul pas, deoarece Pelesul va suferi pe parcursul domniei lui Carol o multitudine de modificari.

La doar un an de la inaugurare, resedinta dinastiei de Hohenzollern este electrificata, devenind primul castel din Europa in care iluminatul era realizat electric. Cativa ani mai tarziu, domeniul regal va beneficia de o centrala electrica proprie, mai precis o mini hidrocentrala construita pe albia raului ce isi are cursul in apropierea castelului.

Sala Maura a castelului este construita incepand cu anul 1890 dupa un proiect al celebrului Emile Andre.

Noi schimbari se pregatesc aspectului monumentalei constructii incepand cu anul 1894, cand, arhitect sef este numit cehul Karel Liman care realizeaza intre anii 1895- 1897 Apartamentele principesei de Hohenzollern, Capela reginei si Mezaninul.

Sase ani mai tarziu, noi elemente aveau sa infrumuseteze maiestuoasa resedinta. Acelasi Karel Liman realizeaza Galeria de marmura, Sala mica de muzica, Baia Reginei precum si camera marei doamne a palatului, una dintre camerele de la nivelul al doilea al palatului.

Apartamentul imperial, compus din cele doua saloane, dormitorul imperial, Budoir precum si Apartamentul printilor mostenitori sunt amenajate intre anii 1905-1906.

In acelasi an, sala de teatru a palatului este reamenajata, fiind adaptata proiectiilor cinematografice, nou aparute in acele vremuri.

Turnul cel mare al castelului cu o inaltime de 66 de metri a fost inaltat tot in anul 1906, un an mai tarziu fiind montat celebrul ceas cu trei cadrane comandat special la Fabrica de ceasuri turn a casei regale din Bavaria.

Nu mai putin de opt ani de zile au fost dedicati amenajarii teraselor exterioare ale Pelesului, lucrarile fiind incepute in anul 1906 si definitivate in 1914, anul in care suveranul avea sa se stinga din viata.

Castelul, locul unde s-a nascut Carol al II-a, primul rege al dinastiei de Hohenzollern nascut pe pamant romanesc, va ramane resedinta de vara a familiei regale pana in anul 1948, an in care va fi confiscat de partidul comunist, proaspat venit la putere. 5 Ani mai tarziu acesta va fi declarat muzeu, fiind deschis publicului larg pana in anul 1975 cand Nicolae Ceausescu a ordonat inchiderea domeniului.

Castelul a fost reintrodus in circuitul turistic abia in anul 1990, la un an dupa inlaturarea dictatorului care i-a privat pe romani de vizitarea acestui obiectiv timp de 15 ani.

Muzeul Peles:


Vom enumera mai jos principalele sali ale palatului care sunt deschise spre vizitare publicului larg:

  • Holul de Onoare. Punctul principal de atractie a acestei incaperi, tapetate cu lambriuri din lemn de nuc, basoreliefuri si diverse statuete, este plafonul mobil de sticla actionat de un motor electric.
  • Biblioteca Regala. Cuprinde o impresionanta colectie de carti rare si extrem de valoroase. Unul dintre rafturile cu carti mascheaza o usa secreta prin care regele putea ajunge usor din biblioteca sa in diferite incaperi ale castelului.
  • Salile Maura, Florentina si Sala de muzica. Trei sali decorate in fiecare in stil specific pe care nu trebuie sa le ratati.
  • Salile de arme cuprind o colectie impresionanta de arme datand din secolele XIV- XVII. Dintre cele peste 4000 de piese, armurile germane sunt considerate cele mai valoroase.
  • Alte sali importante: Sala de concerte, ce contine o serie de instrumente muzicale de mare valoare, Apartamentul imperial, Cabinetul de lucru, Salonul Turcesc sau Dormitorul Regal.

Colectii ce pot fi admirate in cadrul muzeului Peles:


Colectia de Sticlarie.

Cuprinzand peste 1500 de elemente decorative de sticla, superba colectie care contine piese de origini germane, italiene, austriece sau cristaluri de Bohemia a fost realizata in doua mari etape, prima desfasurandu-se pe timpul dinastiei de Hohenzollern, iar a doua petrecandu-se intre anii 1969-1974.

Colectia de argintarie.

Cuprinde peste 5500 de piese deosebit de valoroase. Artizanul principal al acestei colectii a fost regele Carol I. De departe cea mai valoroasa piesa a colectiei este vasul jubiliar creat de Paul Telge, un vas realizat din argint, cantarind nu mai putin de 26 de kg, care a fost oferit regelui cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani, in anul 1909.

Colectia de ceasuri.

Contine aproximativ 50 de exponate apartinand colectiei private regale. Colectia cuprinde o gama mare de modele, marea majoritate fiind achizitionate de regele Carol I. Pot fi admirate deasemenea si ceasuri care au aprtinut Reginei Maria sau lui Carol al II lea.

Colectia de sculptura monumentala exterioara.

Terasele si gradinile castelului Peles, realizate intre anii 1881-1914 de catre Karel Liman cuprind o importanta colectie de statui esterioare realizate de mari sculptori ale vremii. Cele mai reprezentative lucrari sunt Fantana lui Apollo, realizata de Rafaello Romanelli si statuia reginei Elisabeta, sculptura realizata de Oscar Brontz in anul 1934.

Alte colectii spectaculoase ce pot fi admirate intr-un tur al Pelesului sunt colectia de textile, colectia de ceramica si colectia de vitralii.

Castelul Peles poate fi vizitat pe intreaga perioada a anului cu exceptia lunii Noiembrie cand acesta este inchis potrivit programului anual de conservare.

Pe timpul iernii muzeul poate fi vizitat de Miercuri pana Duminica, Lunea si Martea fiind inchis, in vreme ce pe timpul verii acesta poate fi vizitat de Marti pana Duminica, in zilele de luni fiind inchis.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.