Acid Citric – E330: Ce este si cat de sigur este pentru sanatate?

Home » Sanatate » Nutritie » Aditivi, conservanti si coloranti alimentari » Acid Citric – E330: Ce este si cat de sigur este pentru sanatate?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Acidul citric, cunoscut si drept E330 sau popular, sare de lamaie este unul dintre cei mai comuni aditivi alimentari uilizati in prezent.


Este folosit in industria alimentara drept conservat, aromatizant, fiind utilizat si in scopul de a pastra intacta textura unor alimente.  Este insa sigur pentru sanatate?

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Desi denumirea ar putea sugera ca acidul citric este un derivat inofensiv derivat din lamaie, ei bine, lucrurile nu stau tocmai asa.

Ce este acidul citric?


Acidul citric este un acid organic aflat in componenta tuturor organismelor vii aerobe. Si evident, il regasim din abundenta si in citrice. Este folosit de peste 100 de ani drept conservant sau agent de emulsionare, fiind regasit in majoritatea conservelor.

Acid citric E330

Desi cunoscut inca din secolul 9 de catre alchimistii vremii, acidul citric a fost prima oara izolat din suc de lamaie in anul 1784 de catre Carl Wilhelm Scheele, iar productia sa la scara industriala a inceput abia in secolul 19, materia prima fiind lamaile italiene. In anul 1917, chimistul James Currie a descoperit procedeul de obtinere a acidului citric din mucegai.

Acid citric – Utilizare


Potrivit Codex Alimentarius, acidul citric – E330 poate fi folosit ca regulator de aciditate, antioxidat si agent de chelare.

Este regasit in urmatoarele tipuri de alimente:

  • Inghetata
  • Caramel
  • Bauturi alcoolice si non alcoolice
  • Anumite tipuri de branzeturi
  • Conserve de legume si fructe
  • Produse de patiserie si panificatie
  • Peste congelat si fructe de mare
  • Produse alimentare pentru copii

Riscurile utilizarii in alimentatie a acidului citric


Acidul citric (E330) este considerat un aditiv foarte sigur pentru sanatate, nefiind stabilita o doza maxima care poate fi adaugata alimentelor. De aceea, in lipsa unei legislatii clare, care sa limiteze aportul de acid citric, multi producatori au tendinta de a adauga cantitati masive pentru a obtine un termen de valabilitate cat mai indepartat.

 

Acid Citric (E330) – Reactii adverse


Desi nu exista o limita anume stabilita legal, consumul de acid citric in cantitati mari poae fi daunator sanatatii, mai ales daca anumite persoane au anumite sensibilitati.

Printre posibilele efecte adverse (care apar ce e drept, destul de rar) dovedite amintim urmatoarele:

  • Eroziune dentara (aparitia cariilor) in special la copii si adolescenti.
  • Iritarea mucoaselor sistemului digestiv
  • Iritarea sistemului respirator
  • Posibile reactii alergice
  • Interferente cu anumite medicamente

Acidul citric este un factor de risc pentru aparitia cancerului?


Nu, E330 (acid citric) nu cauzeaza cancer. Din acest punct de vedere puteti fi linistiti. Nu exista studii clinice care sa demonstreze ca acidul citric in alimentatie este potential cancerigen.

Toata isteria iscata la un moment dat vis a vis de faptul ca acidul citric cauzeaza cancer a pornit de la o confuzie prin anii ’70. Surse: AICI si AICI.

 Demoiselle

2 Responses to Acid Citric – E330: Ce este si cat de sigur este pentru sanatate?

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.