Consumul de alcool: Placere, Viciu sau Boala?

Home » Sanatate » Generalitati » Consumul de alcool: Placere, Viciu sau Boala?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Ne aflam in secolul vitezei iar probleme ca drogurile, alcoolul sau fumatul au devenit pentru multi dintre noi subiecte uitate sau chiar tolerate.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Foarte trist este ca aceste vicii afecteaza tot mai mult tinerii inconstientii de efectele alcoolului. Acestia consuma alcool mai intai din curiozitate sau din teribilism, apoi pentru a se integra intr-un anumit grup. Ceea ce nu stiu ei este ca o betie poate distruge sute de neuroni, adica se diminueaza considerabil capacitatea de concentrare si de a memora.

alcool

Cuvantul ” alcool ” provine din limba araba, sau cel puin asa se crede. Acesta se referea la diferite tincturi sau cosmetice pe baza de alcool. In Europa s-a introdus aceasta notiune impreuna cu operatiunea de distilare. Cei mai folositi alcooli sunt alcoolul metilic si alcoolul etilic.  Termenul de alcool ne duce cu gandul la etanol ( alcool de cereale ) pentru ca majoritatea bauturilor pe care le consumam il contin. Etanolul este obtinut prin fermentarea cerealelor cu zahar si drojdie si este destinat pentru combustibili si bauturi.

Alcoolul este absorbit de organism prin intestinul subtire si stomac. Mancarea inhiba absorbtia, de aceea sunt afectate mult mai tare persoanele care il consuma pe stomacul gol. Alcoolul circula prin organism destul de repede si ofera o senzatie placuta consumatorului. Este bine de stiut ca pentru un pahar de alcool ingerat, corpul are nevoie de cel putin 90 de minute ca sa-si revina la starea initiala.

Primele semne care apar cand s-a consumat prea mult alcool sunt lipsa de coordonare a picioarelor, limbajul care devine tot mai stalcit si vederea incetosata sau dubla.
Din cauza ca acesta afecteaza foarte tare creierul, se pot experimenta reactii emotionale care difera de la o persoana la alta. Unii devin agresivi, altii foarte veseli sau chiar extrem de tristi sfarsind izbucnind in lacrimi.

Alcoolul afecteaza in mod diferit fiecare persoana. Persoanele care sunt obosite sau usor bolnave pot fi grav afectate de alcool in scurt timp. Mai conteaza si sexul, greutatea, momentul in care se consuma alcoolul sau varsta. Femeile care consuma aceeasi cantitate de alcool ca si barbatii sunt mult mai usor afectate deoarece corpul barbatilor contine mai multa apa.

Dupa ce se consuma alcool in exces intervine pierderea cunostintei, adica consumatorul nu-si va mai aminti nimic din ce a facut. Senzatia de voma este semnalul organismului ca trebuie sa te opresti. Oare nu e pacat ca ai ajuns in aceasta stare? Atunci cand bautul este o actiune repetata, organsimul capata o anumita toleranta la alcool, intervine dependenta si marirea dozei.

Cei mai predispusi la acest viciu sunt adolescentii care nu au incredere in ei. Este acceptabil si placut sa bei atunci cand iesi cu prietenii intr-un club dar fa-o cu masura!
Decat sa bei din ce in ce mai mult, mai bine alege niste hobby-uri recreative si sanatoase care iti vor da o stare de bine extraordinara.

Credit foto Imagens Evangélicas / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

 Alicee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.