Cum sa previi si sa tratezi insolatia?

Home » Sanatate » Preventie » Cum sa previi si sa tratezi insolatia?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Razele puternice ale soarelui pot cauza insolatie atunci cand uitam sa ne protejam impotriva lor. Una dintre cele mai periculoase boli cauzate de caldura excesiva, insolatia, poate determina in cazuri extreme halucinatii, convulsii sau, chiar, stare de coma.

Inainte de a incerca tratamentele contra insolatiei, ar trebui sa iti iei masurile necesare pentru a o preveni, cu atat mai mult daca suferi de boli precum hipertensiunea sau bolile cardiace, pentru care expunerea indelungata la soare este un factor de risc.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

In sezonul cald, persoanele in varsta si copii sunt cele mai predispuse la insolatie.

Acest lucru nu inseamna ca, daca nu te incadrezi in aceste categorii de varsta, poti face fata fara probleme sezonului canicular. Expunerea indelungata la razele soarelui, caldura, umiditatea crescuta favorizeaza aparitia acestei boli, indiferent de varsta.

Pentru a o evita este indicat sa eviti contactul cu razele puternice ale soarelui cu precadere in intervalul 11.00-17.00, sa porti haine usoare din materiale naturale care lasa pielea sa respire, sa te hidratezi.

insolatie

Daca totusi ai stat prea mult la soare si te simti slabit, te doare capul, ametesti, ai stari de lesin si oboseala, este cazul sa actionezi prompt.

Verifica temperatura corpului.

Din cauza insolatiei, temperatura creste pana spre 40 de grade si trebuie sa iei masurile necesare pentru a restabili temperatura normala cu ajutorul compreselor reci, de exemplu. Pentru scaderea temperaturii, poate fi folosita, cu precautie insa, si gheata.

Este important sa nu apelezi la administrarea de medicamente antrifebrile, deoarece in cazul insolatiei acestea pot agrava starea ta de sanatate.

Consuma lichide.

Ca urmare a caldurii excesive a corpului si a deshidratarii, pielea va fi uscata, lipsita de transpiratie. De aceea este esential sa consumi apa, ceaiuri, sucuri, supe. Lichidele sunt importante pentru hidratarea intregului corp si pentru restabilirea starii normale de sanatate.

Totodata, un masaj ar putea fi benefic pentru restabilirea circulatiei sangelui.

Evita caldura.

Odata aparute primele simptome ale insolatiei, este recomandat sa te retragi intr-un loc cat mai racoros, fara umiditate, cu o temperatura constanta pentru a permite corpului sa isi regaseasca echilibrul termic.

Odihneste-te.

Recuperarea dupa insolatie se face prin repaos. Chiar si dupa ce temperatura corpului a fost adusa la normal, se poate sa simti episoade de fluctuatie a temperaturii in zilele care vor urma.

Pentru cazurile de insolatie puternica, in care starea de ameteala, durerea de cap si senzatie de corp slabit nu pot fi controlate, este indicat sa primesti ajutor specializat din partea medicilor.

Insolatia poate provoca, in stadii extreme, stare de coma. Mai mult, instalata la o persoana care deja sufera de probleme cardiace, hipertensive, palpitatii, acesta poate fi o cauza de agravare a bolii.

 Simona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.