De ce metode contraceptive ar trebui sa te feresti?

Home » Familie & Relatii » Contraceptie » De ce metode contraceptive ar trebui sa te feresti?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Contraceptia nu mai este o chestiune tabu. Si totusi, ne situam pe un loc fruntas in topurile europene la numarul de mame tinere, cu varsta intre 15 si 19 ani.

Cu atat de multe mijloace de informare, se pare ca problema nu este alimentata de accesul dificil la cele mai bune metode de contraceptie, ci de alegerile mai putin sigure pe care un numar tot mai mare de femei le fac.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Ce metode ar trebui sa eviti daca ai hotarat ca nu esti pregatita pentru o sarcina?


Printre metodele contraceptive utilizate frecvent regasim acele solutii pe care specialistii le numesc contraceptive naturale. Trebuie sa stii, insa, ca acestea nu iti asigura garantia evitarii unei sarcini.

De exemplu, metoda calendarului, care se bazeaza pe evitarea contactului sexual in perioada fertila a femeii, esueaza de cele mai multe ori, din cauza neatentiei sau a faptului ca la o mare parte dintre femei, perioada fertila poate fi decalata de la o luna la alta din cauza unor factori externi, precum stresul, oboseala, efortul fizic sau tratamentele pe baza de medicamente.

La fel de nesigura, metoda retragerii (coitus interruptus), ar putea determina aparitia unei sarcini.

Singura metoda de contraceptie naturala garantata, cu reusita de 100%, ramane abstinenta.

contraceptie

Totusi, pentru a nu cadea in extreme, iata, un top al metodelor pe care ar trebui sa le iei in considerare si avantajele lor:

  • Daca vrei o metoda de contraceptie pentru femei care sa aiba reusita de pana la 99%, este bine sa optezi pentru diafragma, cupola sau sterilet. Acestea sunt recomandate si montate de catre medicul ginecolog, intr-un cabinet specializat.
  • Pastilele anticonceptionale, combinate, cele pe care trebuie sa le iei zilnic si care te protejeaza numai de sarcina, nu si de bolile cu transmitere sexuala, sunt eficiente pentru 96% – 99% din cazuri. Desi, folosite corect, acesta nu implica riscuri majore, exista femei care au sesizat efecte secundare precum ingrasarea, migrenele, starile de ameteala, in momentul utilizarii acestei metode de contraceptie.

Un dezavantaj ar fi si faptul ca pilula contraceptiva se recomanda a fi luata in fiecare zi, aproximativ la aceiasi ora, iar din nerespectarea acestei rutine poate rezulta o sarcina nedorita.

  • Contraceptia de urgenta sau pilula de a doua zi, desi are o rata mare de succes, nu poate fi folosita precum metoda contraceptiva regulata.
  • Diafragma si spermicidele pot fi eficiente daca sunt utilizate conform instructiunilor, insa riscurile de sarcina sunt mai mari. Spermicidele, de exemplu, pot fi sigure in numai 70% dintre cazuri, asa ca este bine sa te gandesti de doua ori inainte de a le folosi.

Nu uita ca pentru orice metoda de contraceptie pe care o alegi, parerea medicului specialist ginecolog este esentiala. Acesta iti poate pune la dispozitie, urma unui control si a unor analize medicale, cele mai eficiente recomandari si te poate ajuta sa alegi contraceptivul perfect pentru tine in functie de varsta, de istoricul medical, de preferinte si de buget.

 Simona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.