Dentist, ortodont sau endodont?

Home » Sanatate » Sanatate dentara » Dentist, ortodont sau endodont?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Mulți consideră că un stomatolog este în același timp ortodont, endodont și alții, cu toții în același specialist. Iar confuzia este de înțeles, pentru că toți aceștia lucrează cu și pentru dinții pacientului

Serviciile de stomatologie, cele de ortodonție sau cele de endodonție sunt servicii realizate de specialiști în domeniu, aceștia oferind îngrijirea profesională în vederea unei sănătăți orale bune. Medicii stomatologi pot oferi servicii de ortodonție, ceea ce l-ar putea cataloga drept ortodont, însă nu este tocmai același lucru.

Un stomatolog, cunoscut și sub denumirea de stomatolog general, este specialistul care se preocupă de sănătatea orală generală. Acesta utilizează teste de diagnostic, detectează și tratează boli, leziuni și deformări ale dinților și gingiilor. Acesta prescrie și administrează tratamente de îngrijire și poate efectua chiar anumite proceduri chirurgicale, cum ar fi extracția dinților.

Printre ceilalți specialiști în stomatologie se numără endodontul, cel care tratează înainte de toate inflamația și infecțiile sistemului canalului intern al dentiției, cu precădere pulpa dentară și țesuturile periradiculare, parodontistul (specializat în tratarea bolilor gingivale), medicul stomatolog pediatru (specializat în îngrijirea dentară pentru cei sub 18 ani), chirurgul oral și maxilo-facial (specializat ăn chirurgia feței, gurii și maxilarului). Unii stomatologi își permit să ofere îngrijire de specialitate chiar dacă nu au finalizat studiile de specialitate în domeniul respectiv – de exemplu, un stomatolog general poate efectua tratamentul canalului radiclar, dar acest lucru nu îl face un endodont, la fel cum poate extrage un dinte, dar acest lucru nu îl face un chirurg.

Ortodontul, respectiv endodontul sunt specialiști care și-au finalizat cu succes pregătirea de specialitate într-un anume domeniu.

Endodontul este specializat în tratarea canalului radicular. Acesta are un rol însemnat în tratarea și păstrarea dinților morți, încercând să păstreze sănătatea orală a pacienților prin îndepărtarea țesutului din canalul radicular. Specializarea în acest domeniu constă în tratarea patologiilor legate de problema canaluluim pulpei, nervilor, țesuturilor și arteriolelor dentare. Rolul acestuia este de a trata dinții fără a fi nevoie de extracția lor, punând în practică diverse proceduri. Domeniul său este reprezentat de tratarea infecțiilor care persistă sau au o frecvență crescută, de anatomiile complexe sau de canalele mineralizate.

Ortodontul este specialistul care corectează pozițiile dentare și osoase necorespunzătoare, dat fiind faptul că acestea pot duce la tensiune musculară,  la apariția cariilor, la boala parodontală sau alte asemenea afecțiuni. Printre beneficiile tratamentului efectuat de un medic ortodont se numără un zâmbet frumos și o sănătate orală adecvată. De serviciile unui medic ortodont ai nevoie dacă ai parte de mușcătură încrucișată sau deschisă, dacă linia medie a dinților este neadecvată, dacă dinții sunt suprapuși sau nu au suficient spațiu pentru a crește drept etc.

 Enache Mihaela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.