Dermatita de contact – Simptome si metode de prevenire

Home » Sanatate » Simptome » Dermatita de contact – Simptome si metode de prevenire
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Ai mainile afectate de pete rosii, portiuni inflamate si senzatie de mancarime? Dermatita de contact este o afectiune comuna in randul femeilor si apare ca urmare a contactului cu diferite substante alergene, precum produsele cosmetice sau solutiile de curatare.

Dermatita de contact apare frecvent. Totusi, femeile sunt cele care se confrunta mai des cu aceasta deoarece ele folosesc in mod curent produse cosmetice puternic alergene. Fie ca ai schimbat detergentul de vase cu unul care contine un ingredient la care esti alergica sau folosesti o lotiune noua pe care pielea ta nu o tolereaza, te poti confrunta cu disconfortul creat de aceasta afectiune.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Cuprins Articol

  1. Generalitati
  2. Simptome dermatita de contact
  3. Preventie

Vestea buna este ca dermatita de contact nu iti pune in pericol viata si nici nu este contagioasa. Vestea rea este ca ea trebuie sa fie tratata la timp pentru a evita reactii mai grave ale pielii si transformarea simplei inrosiri a acesteia in crapaturi si fisuri greu de tratat.

Dermatita de contact - Simptome

Desi nu este dureroasa, dermatita de contact aparuta pe maini, de exemplu, in locuri vizibile, este destul de inestetica. Nu este deloc confortabil sa incerci sa ascunzi petele rosii si crapaturile cauzate de aceasta si nici sa detii controlul asupra evolutiei sale, daca nu cunosti cu exactitate ce o determina sa apara.

 

Care sunt simptomele dermatitei de contact?


In cazul acestui tip de dermatita, zona afectata – cea care intra in contact cu alergenul – se usuca, se inroseste si are o reactie de mancarime. Pielea este aspra si apare un usor disconfort la atingerea directa cu apa fiebinte, de exemplu.

Cele mai frecvente cauze ale dermatitei de contact sunt utilizarea:

  • Produselor cosmetice pentru ingrijire corporala sau curatare;
  • Substantelor chimice (in cazul persoanelor care lucreaza in medii chimice);
  • Metalelor si a cauciucului;
  • Plantelor (precum iedera).

Dermatita de contact apare de obicei in zona mainilor si a picioarelor.

Pentru diagnosticarea dermatitei de contact este necesara vizita la dermatolog. Acesta efectueaza o serie de teste pentru a identifica substanta care provoaca aparitia dermatitei, astfel incat cauza sa poate fi eliminata. Zonele afectate se trateaza cu creme pe baza de hidrocortizon sau tratamente aplicate la recomandarea medicului.

 

Dermatita de contact poate fi prevenita!


Este bine de stiut ca poti lua masuri pentru prevenirea dermatitei de contact. Manusile de protectie utilizate in timpul igienizarii casei, de exemplu, te pot scuti de maini afectate de roseata. Totodata, hidratarea pielii cu ajutorul cremelor naturale este o masura eficienta impotriva instalarii dermatitei.

Ai destul de des probleme din cauza dermatitei de contact care insista sa apara la utilizarea produselor cosmetice? Este esential sa descoperi care este substanta raspunzatoare de aceasta reactie. Pana vizitezi medicul, fereste zonele afectate de contactul direct cu apa foarte fierbinte si expunerea la soare, astfel incat sa minimalizezi pe cat posibil evolutia bolii.

 Simona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.