Educatie financiara – cum faci economii pentru vacanta?

Home » Familie & Relatii » Casnicie » Educatie financiara – cum faci economii pentru vacanta?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Te gandesti cu entuziasm la vacanta, dar crezi ca bugetul nu iti permite sa faci economii? Ar trebui sa iei in considerare cateva idei care te vor ajuta sa pui bani de-o parte.

Cea mai eficienta solutie pentru a economisi este planificarea bugetului batraneste, cu creionul pe hartie. Bineinteles, un tabel Excel poate fi cu mult mai eficient, daca il ai la indemana.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Daca veniturile le cunosti cat se poate de clar, cheltuielile s-ar putea sa te surprinda. Noteaza-ti mai intai cat castigi lunar, apoi, planifica-ti cheltuielile! Cheltuielile unei familii pot fi impartite in cheltuieli fixe, cheltuieli variabile si cheltuieli, sa spunem, neprevazute.

economii pentru vacanta

Ce cheltuieli fixe ai in fiecare luna?


Noteaza-ti cheltuielile fixe pe care le achiti, precum facturile, ratele la banca, chiria. Desi este mai greu sa economisesti ajustand-le pe acestea, nimic nu este imposibil.

O idee simpla ar fi sa incerci optimizarea cheltuielilor de telefonie. Daca ai, de exemplu, un abonament cu zeci de minute pe care nu le consumi niciodata, poti incerca sa il reduci pe masura nevoilor tale.

Ce cheltuieli variabile ai in fiecare luna?


Aceasta este cu siguranta cea mai mare categorie de cheltuieli. Cuprinde alimentele, cosmeticele, imbracamintea, cumparaturile pentru intretinerea si ingrijirea locuintei, combustibilul, banii alocati pentru micile distractii (iesiri cu prietenii sau cu familia).

Fiind cele mai multe cheltuieli si cel mai greu de gestionat, trebuie sa notezi orice suma cheltuita. Chiar si cafeaua zilnica pe care o iei de la automatul din colt te costa, lunar, cel putin 50 de lei. Nu spun ca nu ar trebui sa o bei, ci ca este important sa stii pe ce se duce fiecare banut pe care il ai pe card sau in portofel.

Odata constientizate aceste chetuieli, iti poti impune cateva reguli simple care te vor ajuta sa economisesti bani, atunci cand pleci la shopping:

  • Aranjeaza cheltuielile in functie de prioritati! Sunt cumparaturi pe care trebuie sa le faci si cumparaturi care pot astepta. Alimentele, de exemplu, trebuie cumparate, insa cu masura. Asta nu inseamna ca trebuie sa mananci mai putin, ci ca trebuie sa mananci mai putin in oras, inlocuind mesele scumpe de la restaurant cu preparate gatite in casa, mai putin costisitoare.

O salata de varza comandata la restaurant costa intre 5 si 10 lei, pe cand un kilogram de varza cumparat costa mai putin de 3 lei.

  • Cumpara cumpatat! Nu este nevoie sa cumperi mai putin, ci sa alegi cu grija locurile din care o faci. Daca mergi la mall vei plati cu siguranta preturi cu mult mai mari decat intr-un complex comercial obisnuit.
  • Nu pleca la cumparaturi fara lista! Planificarea lucrurilor pe care le ai de achizitionat te va ajuta sa economisesti bani si timp. In plus, nu te vei intoarce acasa fara obiectele cu adevarat necesare.

Ce cheltuieli neprevazute ar putea sa apara?


Cheltuielile neprevazute nu sunt chiar atat de neasteptate. El pot fi participarea la o aniversare si nevoia de a cumpara un cadou, inlocuirea spontana a telefonului pe care il ai cu unul nou pe care l-ai gasit la oferta sau placerea de a-i face un cadou celui mic. Acestea pot fi reduse la minimum sau cel putin gandite la rece. Nu este o regula pe care o vei urma intotdeauna, ci doar o solutie de compromis care te ajuta sa economisesti.

 Simona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.