Nasti prin cezariana? Iata cateva aspecte pe catre trebuie sa le cunosti!
Felicitari! Daca te intereseaza implicatiile nasterii prin cezariana inseamna ca esti in asteptarea celui mai important moment din viata, venirea pe lume a copilului tau. Iata ce ar trebui sa stii inainte de a decide care este cea mai buna metoda de a naste.
Exista avantaje si dezavantaje atat in cazul nasterii naturale, cat si in cazul operatiei de cezariana. Insa, este important sa fii constienta ca, mai presus de planul pe care ti-l faci in aceste momente, este parerea doctorului ginecolog care iti supravegheaza nasterea. Medicul va decide care este cea mai sanatoasa metoda de nastere atat pentru mama, cat si pentru copil. Odata luata decizia nasterii cezariana, este util sa cunosti:
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Avantajele nasterii prin cezariana
Nasterea prin cezariana este mai putin dureroasa decat o nastere naturala, deoarece te scuteste de contractiile din timpul travaliului si de durerea nasterii propriu-zise. Poti uita de riscul leziunilor din zona vaginala sau a epiziotomiei care se vindeca greu si ai avantajul ca, fiind o procedura programata, data venirii pe lume a bebelusului nu te va lua prin surprindere.
Dezavantajele nasterii prin cezariana
Desi cezariana este o procedura utilizata foarte des, ea nu este o interventie simpla sau fara riscuri. Atat starea de sanatate a mamei, cat si cea a fatului depind de succesul acestei operatii.
O nastere prin cezariana este urmata de o recuperare mai dificila decat o nastere pe cale naturala, lactatia intarzie sa apara de cele mai multe ori, iar semnele interventiei (cicatricea) au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.
In afara de aceste aspecte esentiale pe care trebuie sa le stii, mai sunt cateva detalii pe care, probabil, nimeni nu ti le va spune. Inaintea, in timpul si dupa operatia de cezariana, starile pe care le vei trai vor fi absolute unice.
Pe langa bucuria de a-ti vedea bebelusul pentru prima oara, vei experimenta o serie de trairi mai putin obisnuite.
- Sa nu crezi ca scapi complet de durere daca vei naste prin cezariana. Este adevarat ca nu vei experimenta senzatiile unei nasteri naturale, insa vei avea parte de disconfort timp de mai multe zile la fiecare miscare brusca.
- Desi in timpul operatiei anestezia va masca durerea, vei simti toate miscarile prin care bebelusul este extras, daca anestezia este locala.
- In timpul nasterii si in perioada imediat dupa nastere vei experimenta o stare incontrolabila de frig.
- Este important sa te ridici cat mai repede dupa ce efectul anesteziei a trecut si sa faci cativa pasi. Desi la inceput vei avea senzatia ca nu te poti misca, cu putin ajutor vei reusi sa te mobilizezi.
- In primele zile dupa nasterea prin cezariana vei avea parte atat de disconfort fizic, ameliorat in mare parte cu ajutorul analgezicelor, cat si de disconfort digestiv, tratat cu o alimentatie cat mai usoara.
- Cea mai dificila etapa a nasterii prin cezariana este recuperarea. Aceasta dureaza intre patru si sase saptamani si este diferita de la femeie la femeie, in functie de capacitatea fiecareia de a-si reveni fizic si psihic.
Credit foto: Kit4na / Foter / CC BY