Orhideea – Regina florilor

Home » Casa de vis » Gradina » Orhideea – Regina florilor
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Orhideea este cea mai ravnita floare de pe pamant din cauza delicatetii si frumusetii ei. Apartine familiei Orchidaceae, cea mai mare familie a regnului vegetal, care cuprinde aproximativ 750 genuri, 25.000 – 30.000 de specii si zeci de mii de soiuri.

orhideeIn aceasta mare familie se nasc continuu specii noi din cauza incrucisarii naturale sau celei facute de om in laborator. Marea diversitate de specii este rezultat al adaptarii plantei la conditiile pedoclimatice. In functie de zonele in care cresc aceste flori de disting mai multe tipuri de orhidee.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Orhideele terestre sunt specifice zonelor mai reci si temperate si pot fi gasite in pasuni, fanete, paduri sau zone montane. Ele au in pamant tubercului sau rizomi.

Orhideele epifide se gasesc cu precadere in padurile tropicale. Se fixeaza intr-o scorbura de unde se catara pe copac spre lumina. Sunt prevazute cu radacine aeriene pentru a se putea hrani si a se aproviziona cu apa.

Orhideele lihtofite care traiesc in soluri extreme de sarace si pietroase.

Frunzele acestor plante sunt verzi, lipsite de petiol si sunt in general caracterizate prin faptul ca sunt pieloase, intregi, ovale sau lanceolate. Multe orhidee prezinta tulpina lunga, unele dintre ele prezinta pseudobulbi la baza tulpinii care au rol in depozitarea substantelor nutritive necesare plantei cat si in continuitatea cresterii ei.

Insa florile sunt cele care fac celebre aceste plante delicate. Culoarea florilor la aceasta familie de plante trece prin tot spectrul cromatic si il combina cu o imaginatie ravnita de orice artist plastic. Marimea lor poate varia intre cativa milimetri si 40 – 50 de centimetri la apogeul de inflorire. In functie de specia din care face parte, poate prezenta flori solitare sau inflorescente ce cuprind pana la 200 de floricele. Inflorescentele pot ajunge pana la 2 metri si pot fi verticale sau pletoase. In cazul in care te-ai hotarat sa cultivi o orhidee pletoasa trebuie sa o plantezi intr-un cos suspendat.

Alcatuirea florii la orhidee este deosebita fatade celelalte plante, este atu-ul pe care il are si o face atat de deosebita. Caracteristica ei este forma pe care o are o petala care se numeste labelum – o piesa florala de o mare diversitate. Pe langa marimea si coloritul florii, labelumul poate da florii o forma foarte ciudata: tunnel, barca, imita formele si culorile insectelor, tobogan si lista poate continua la nesfarsit.

Labemulul, de fapt joaca un rol important in atragerea insectelor pentru polenizare. Forma lui, ghideaza insecta spre locul in care se afla polenul care se va prinde de insecta si va fi transportat pe stigmatul altei flori.

Fructul este o capsula plina cu numeroase seminte. Unul dintre exemplele cunoscute din bucatarie este batonul de vanilie care este fructul unei specii de orhidee (Vanilla planifolia). Florile au un miros slab de vanilie, in schimb fructul este foarte bogat in vanilina, un produs foarte folosit in bucatarie, patiserie si cofetarie.

Evolutia cultivarii acestor palnte a fost foarte lenta pana la un moment dat, din cauza imposibilitatii reproducerii climatelor de care avea nevoie planta. Acest lucru a ridicat faima si pretul acestei plante deosebite. Acum, datorita cultivarii in-vitro, se cresc orhidee la nivel industrial pentru a fi vandute mai departe.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.