Sfaturi utile pentru o gradina pavata cu gust
O gradina amenajata cu gust este delimitata de alei cu personalitate, pavate impecabil. Pavajele din gradina, insa, nu sunt doar de decor. Ele au, in primul rand, rolul practic de a-ti asigura un spatiu sigur si comod de acces.
Pentru a imbina utilul cu placutul, tine cont de cateva sfaturi utile cand planuiesti pavarea gradinii:
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Aspect. Cand te gandesti la pavarea gradinii, mai presus de considerentele practice, ai in minte imaginea unui spatiu verde de vis. Pentru a ajunge la un rezultat incantator, renunta la clasicele idei de a turna beton sau de a utiliza pavelele pentru aleile din gradina.
Materialele ar trebui sa fie alese in functie de stilul pe care ti l-ai propus pentru amenajarea gradinii. Cele mai multe persoane aleg un aspect rustic sau o nota urbana creata prin materiale comod de asamblat, in culori naturale.
Daca vrei sa ai o gradina de invidiat, sparge tiparele, foloseste-ti imaginatia! Nu este nevoie sa achizitionezi materiale extrem de scumpe si sa elaborezi planuri extravagante, ci doar sa combini cu gust materialele si culorile astfel incat sa obtii o peisagistica inedita, unitara, in acord cu arhitectura casei si cu materialele utilizate pentru imprejmuirea curtii.
Rezistenta. O alee trebuie sa aiba dincolo de frumusete, rezistenta. De aceea, este util sa alegi materiale care nu isi pierd aspectul in timp. Poti opta pentru materiale turnate cu matrite, precum betonul decorativ, care isi pastreaza aspectul mult timp, chiar si in conditii de acces instens sau pentru materiale naturale. Acestea din urma, in special lemnul, trebuie sa fie tratate corespunzator pentru a nu se deteriora din cauza conditiilor meteorologice si a trecerii timpului.
Tot la capitolul rezistenta, trebuie sa stii ca orice tip de pavaj ai alege, va fi necesara intretinerea sa periodica. Este indicat stii inainte de a-l monta in gradina ce produse se utilizeaza pentru curatarea si degresarea lui si care sunt cele mai bune metode de reinnoire a aspectului.
Modalitate de lucru. Pentru o gradina mica si cocheta, cele mai potrivite raman aleile inguste, fie ele drepte sau serpuite. In cazul spatiilor verzi mai extinse, poti opta pentru alei largi, insa tine cont ca betonarea gradinii, desi este comoda, ar putea avea un aspect inestetic.
Orice plan de amenajare ai urma, este bine sa anticipezi cat de mult va fi afectata gradina in momentul realizarii lucrarii.
Timp. Daca esti in criza de timp, alege materiale rapid de montat. Aleile din dale pot fi usor de realizat, mai ales daca apelezi la profesionisti, iar cele din beton clasic sau amprentat au avantajul ca se toarna fara prea mare efort.
Bani. Atunci cand planuiesti o lucrare de amenajare pentru gradina sau casa, bugetul ramane un factor decisiv. Nu te ingrijora! Pentru a pava gradina, ai numeroase solutii in functie de gusturi si de buget. De la cele mai ieftine la cele mai scumpe, poti opta pentru: ciment clasic, pietris, beton amprentat, dale, materiale naturale (piatra, lemn), piatra cubica.
Nu in ultimul rand, tine cont de conditiile naturale de care dispune gradina ta. Este important ca tipul de pavaj ales sa se potriveasca solului din gradina. Acest detaliu va fi unul decisiv atat pentru fixarea cat mai rapida a lucrarii, cat si pentru aspectul sau durabilitatea ei.
Daca ti se pare dificil sa alegi dintre atat de multe materiale, modele, culori, poti apela cu incredere la un expert in peisagistica. Desi este mai costisitoare, aceasta solutie iti va pune la dispozitie sfaturi profesioniste pe baza carora gradina ta se va transforma intr-un colt de rai.