Catina alba, ginsengul romanesc
Catina alba ( Hippophae Rhamnoides ) este cunoscuta pentru efectele ei terapeutice dar si ca arbust decorativ prin fructe.
Este un arbust care poate creste pana la 2-3 metri, cu fructe- drupe false, carnoase, portocalii, ingramadite spre varful ramurilor de doi ani, pe care se mentin si iarna.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai multa decat citricele si au un gust astringent. Fructifica in fiecare an dar mult mai abundent in al doilea an, numai daca plantele femele si mascule sunt plantate impreuna.
Se inmulteste prin seminte. Acestea se seamana toamna sau primavara.
Uleiul din fructe de catina este cel mai valoros din punct de vedere medical. Foarte bogat in vitaminele E, A, C, D si K, caroteni, serotonina, aminoacizi, fier, zinc, calciu, iod, elemente foarte importante pentru organism. Se utilizeaza atat pentru efect extern cat si intern. Exista doua timpuri de ulei: cel extras din fructe si cel extras din seminte.
Cel extras din seminte inmoaie si lubrifiaza pielea, o mentine neteda, are efect anti-aging, este bun cicatrizant fiind folosit pentru a trata arsuri, taieturi si chiar degeraturi.
Aplicat pe piele, uleiul din catina alba revigoreaza tenul obosit si protejeaza pielea de frig, vant si radiatii solare.
Datorita continutului mare in serotonina, catina alba este un biostimulator de exceptie. Are efect regenerator, energizant si antistres. Catina este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de mancare, este folozit pentru tratarea obezitatii.
Catina contine un amalgam de substante intr-o singura planta, substante care sunt rare in alte plante. Rapotrul dintre aceste substante este ideal pentru sanatatea metabolismului. Aceste componente nu au efect singure dar in combinatie devin o arma eficienta impotriva agentilor patogeni.
Fructele de catina pot fi consumate ca atare, ca sirop sau ca ceai. In caz de raceala se iau 4-5 lingurite de sirop de catina pe zi, pe stomacul gol, minim timp de trei saptamani. Daca e vorba de o gripa mai puternica se iau 10-12 lingurite pe zi, pentru a hrani organismul si a-l ajuta sa se apere eficient.
Printre beneficiile de care se poate bucura orice persoana care utilizeaza uleiul de catina se enumera:
- piele neteda si hidratata
- un nivel mai ridicat de energie
- un sistem imunitar puternic
- mai putine riduri
- par bogat, lucios si revitalizat (fara aspect de par fragil sau deteriorat).
Catina este folosita in industria alimentara in compozitia sucurilor cu efect tonic si a siropurilor concentrate. Fructele de padure consumate in stare proaspata au rol astringent si se considera ca sunt alimente capabile sa reduca incidenta cancerului, dar si sa stopeze sau sa inverseze dezvoltarea cancerelor.
Planta de catina alba este o minune iar fructul este o ” intreaga farmacie intr-un singur fruct „.