Ce se intampla cu copiii in urma unui divort?

Home » Familie & Relatii » Casnicie » Ce se intampla cu copiii in urma unui divort?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

La ora actuala din ce in ce mai multa lume ajunge in situatia in care trebuie sa faca un pas decisiv si important in viata: divortul.

Indiferent daca separarea are loc legal printr-un proces juridic sau pur si simplu unul dintre parteneri hotareste ca e mai bine sa plece, in urma acestui act apar o multitudine de efecte negative asupra membrilor familiei.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

In urma divortului, efectele se extind asupra mai multor laturi: emotionala, legala, parentala, psihologica, economica si comunitara.

Persoanele care persista in suferinta in urma despartirii, au de foarte multe ori probleme in adaptarea la situatiile cu care se confrunta fie ele mai noi sau mai vechi.

Cel mai greu este pentru persoanele care depindeau din toate punctele de vedere de partener, inclusiv financiar. Pentru acestia, o despartire inseamna intr-adevar sa ia viata de la inceput, dar datorita faptului ca modul lor de viata era foarte legat de al partenerului, acest lucru este foarte greu.

Femeile proaspat divortate sunt foarte dezorientate si din cauza insomniilor si lipsei poftei de mancare apeleaza la un psiholog ca sa le ajute. Ele sunt bantuite de sentimente legate de manie, vinovatie sau respingere.

Chiar in cazul in care amandoua partile doresc separarea, implicatiile de natura materiala, psihologica sau morala isi lasa amprenta asupra tuturor membrilor familiei. Dintre cauzele principale care duc la divort cel mai dese sunt: infidelitatea, consumul excesiv de alcool sau droguri, emanciparea economica a femeii si nepotrivirea de caracter.

Cel mai grav este ca in aceasta situatie copiii de varste mici nu inteleg ce se intampla si se autoculpabilizeaza crezand ca ei sunt cauza acestui fenomen.

Copiii fac fata unei astfel de separari mult mai greu decat adultii deoarece nu inteleg ce se intampla cu adevarat. Ei nu au suficienta maturitate emotionala, iar acest lucru poate lasa traume pe care copilul le va avea poate chiar toata viata. In cazul in care parintii se lupta in instante pentru castigarea drepturilor asupra minorului, acesta din urma este foarte afectat mai ales in cazul in care este “castigat” de parintele cu care nu vrea sa ramana.

In foarte multe asemenea cazuri lupta se duce doar pentru a face in ciuda fostului partener de viata sau din razbunare, situatii in care copilul este tratat ca un bun material si nu ca o fiinta vie. Cei mai multi copii care provin din astfel de familii au tendinta de a dezvolta un caracter antisocial si agresiv. Binenteles acest lucru nu este o regula.

Copiii care in loc sa primeasca afectiune si educatie participa la un razboi pe care nu il pot intelege intre parintii lor, au sanse mari de a deveni mai tarziu persoane respinse de sociatate din cauza caracterului format in aceasta perioada.

O situatie si mai penibila pentru copil este aceea in care este pus sa aleaga intr unul dintre cei doi parinti. In mod sigur ambii parinti vor dori sa intre in gratiile copilului facandu-i cadouri sau implinindu-i toate dorintele. In majoritatea cazurilor copilul actioneaza din punct de vedere material si se indreapta spre parintele care il satisface mai mult.

Dar oare acest gen de educatie este ceea ce trebuie sa primeasca acel copil? In mod sigur nu, asa ca ganditi-va de mai multe ori inainte de a face acest pas, si daca totusi trebuie facut, faceti-l decent cu implicatii cat mai mici asupra copiilor vostri.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.