Ce te ingrasa cel mai mult? Atentie, nu e grasimea !!

Home » Sanatate » Nutritie » Ce te ingrasa cel mai mult? Atentie, nu e grasimea !!
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Undeva prin anii ’60—’70 a fost o mare dezbatere in mediile specializate in nutritie din Statele Unite pe marginea consumului prea mare de grasime (colesterol), care favoriza o serie de boli, mai ales cele de inima.

Recomandarea specialistilor a fost sa se consume mai putina grasime, lucru pe care industria alimentara l-a “respectat” – producatorii au inceput sa scada nivelurile de grasime din hrana.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Doar ca ceva trebuia pus in locul grasimii – spre exemplu, un iaurt cu zero sau unu la suta grasime nu poate contine doar apa si proteina pura. Asa ca au crescut nivelurile de carbohidrati, mai ales de zaharuri rafinate, pentru ca mancarurile sa aiba totusi gust.

Opinia unanima a expertilor de azi e ca asta a fost o mare eroare, intrucat America e acum cea mai “grasa” dintre natiunile dezvoltate. Pur si simplu, carbohidratii s-au dovedit a ingrasa mult mai mult decat grasimea, desi un gram de grasime are mai multe calorii decat unul de carbohidrati (9 fata de 4).

zahar

De fapt, carbohidratii simpli (ceea ce numim de obicei zahar), sunt astazi cei mai mari inamici ai celor care nu vor sa se ingrase. Si ei sunt peste tot – in dulciuri, in sucuri, in iaurturi indulcite, chiar si in chipsuri, covrigei, paine alba, ketchup si multe alte alimente.

De ce ingrasa ei atat de mult? Motivul e simplu – corpul nu poate utiliza zaharul asa cum utilizeaza grasimea sau proteina. Pur si simplu, corpurile noastre functioneaza dupa setarile de acum mii de ani, cand specia umana era una primitiva, iar zaharul rafinat nu exista. Prin urmare, corpul nu e obisnuit sa-l utilizeze ca sursa de energie, cu exceptia momentelor in care vine imediat dupa sau in timpul unui efort fizic intens sau foarte indelungat. In rest, organismul il depoziteaza ca grasime, “ajutat” si de cresterea –urmata de scaderea- nivelului de insulina din sange, amandoua bruste.

Astfel ca, desi o friptura poate avea mai multe calorii decat un pahar de Cola sau o savarina, ca sa luam doua exemple la intamplare, aceste calorii din carne sunt, in mare parte, calorii folositoare, pe care corpul le foloseste pentru nevoile sale. Nu si cele din suc sau din prajitura (cu exceptia aratata mai sus, dar, sa fim cinstiti, nu consumam lucruri dulci doar dupa antrenamente).
Cateva studii recente din SUA au aratat ca 75% din atacurile de cord s-au produs la oameni cu niveluri normale ale colesterolului (cauzat de grasime), dar care consumau prea mult zahar si aveau diabet sau pre-diabet.

Sigur, asta nu inseamna ca dietele cu un continut mare de grasime, mai ales daca sunt saturate, nu ingrasa sau nu aduc probleme de sanatate. Inseamna doar ca cele cu multi carbohidrati simpli INGRASA MAI MULT si ADUC PROBLEME SI MAI MARI. La urma urmei, si sansele de a ingera prea mult zahar sunt mai mari – ai putea manca un kilogram de prajituri intr-o zi, dar ti-ar fi mai greu sa faci acelasi lucru cu un kilogram de grasime pura.

Cel mai bine, pentru a evita problemele produse atat de zaharuri si grasime, trebuie sa apelezi doar la variantele lor sanatoase. In loc de zahar simplu, trebuie sa-ti asiguri nevoile energetice din carbohidratii complecsi, adica acei carbohidrati pe care corpul ii poate folosi pentru ca se absorb lent. Care sunt cele mai bune surse: fructele, legumele, cereale precum ovazul, paste integrale si asa mai departe.

Cat despre grasimi, cele sanatoase provin din peste, ulei de masline, avocado, nuci sau seminte de in sau de susan, pentru a le enumera pe cateva.

Daca insa nu esti capabil sau nu vrei sa mananci doar aceste alimente sanatoase, tine totusi minteasta: cel mai mare inamic al slabirii este zaharul, nu grasimea.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.