Consumul de apa in timpul mesei, intre mit si realitate
Este unanim aprobat ca 2 litri de lichid pe zi sunt esentiali pentru buna functionare a organismului.
Si totusi, potrivit unui studiu realizat de Chicago Tribune, 35% dintre americani beau mai putin de 4 pahare de apa zilnic (echivalentul unui litru de apa) si doar 20% consuma mai mult de 8 pahare, respectand recomandarea generala.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Ne punem intrebarea atunci, de ce ar fi rau sa consumam lichide la masa, daca oricum majoritatea covarsitoare a oamenilor oricum nu acopera necesarul minim de apa?
Multe portaluri informationale recomanda evitarea consumului de apa in timpul mesei motivand ca aceasta dilueaza acidul gastric ingreunand procesul de digestie. In realitate, insa, lucrurile nu stau tocmai asa. Dupa cum vom arata in continuare, consumul unui pahar de apa la masa diminueaza riscul de constipatie si creste absorbtia substantelor nutritive.
Prevenirea constipatiei
Nevoia de fluide variaza de la individ la individ, in functie de greutate, sex sau nivelul de activitate al fiecaruia.
In cazul in care nu bei suficiente lichide iar acest lucru e combinat cu un raport scazut de fibre alimentare, riscul de constipatie este maxim.
Bolul alimentar trece din stomac in duoden si in lisa apei vom avea o masa compacta de reziduuri a carror evacuare va fi greoaie. Tocmai din acest motiv este indicat consumul a minimum un pahar de apa la fiecare masa.
Apa ajuta la absorbtia nutrientilor
Potrivit Dr Picco de la clinica Mayo, apa bauta la masa ajuta la absorbtia eficienta a nutrientilor. Afirmatia acestuia este sustinuta de faptul ca vitaminele sunt in general solubile in apa sau in grasimi. Astfel, prezenta apei usureaza asimilarea vitaminelor hidrosolubile.
Totodata, daca sunteti la dieta, un pahar cu apa inainte de masa va va ajuta sa ingerati o cantitate mai mica de alimente.
Ce lichide trebuie sa bei la masa?
La modul ideal, bautura perfecta este apa. Pentru un plus de aroma, ii puteti adauga felii de portocala, lamai sau ierburi proaspete (precum menta).
Evitati consumul bauturilor carbogazoase cu un inalt continut de zahar, pentru ca acestea nu fac decat sa aduca un plus de calorii goale, care se depun sub forma de grasimi. Potrivit specialistilor, nici macar bauturile care contin indulcitori artificiali nu sunt tocmai benefice pentru organism, acestea putand afecta flora bacteriana intestinala.