Creatina – un supliment indispensabil pentru sportivi
In incercarea lor de a-si depasi competitia si a rezista cat mai mult timp, multi sportivi s-au transformat cu ajutorul unei varietatati de medicamente pentru imbunatatirea performantei si a suplimentelor.
Creatina este cea mai populara dintre aceste substante, aceasta sporind masa musculara si ajutand sportivii sa aiba mai multa energie. Popularitatea creatinei ar putea fi pusa pe seama accesibilitatii acesteia. Sub forma de , , batoane energizante si amestecuri de bauturi este disponibila fara prescriptie medicala in farmacii, supermarketuri, magazine de sanatate si de nutritie sau pe internet, in .
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Potrivit Autoritatii europene de reglementare in domeniul sanatatii, EFSA creatina creste performanta fizica in explozii succesive pe termen scurt. Cu toate acestea, aceasta afirmatie este aprobata doar pentru produsele alimentare care asigura un aport zilnic de 3 g de creatina, care vizeaza adultii ,in efectuarea de exercitii fizice de mare intensitate.
Ce este de creatina?
Creatina este o substanta naturala care se transforma in fosfat de creatina in organism. Acesta ajuta la sintetizarea unei substante numite adenozin trifosfat (ATP), care furnizeaza energie pentru contractii musculare. O parte din necesarul zilnic este sintetizat de organism, restul cantitatii necesare provenind din alimente bogate in proteine, precum carnea sau pestele.
Cum se utilizeaza creatina?
Creatina este folosita pentru imbunatatirea puterii, cresterea masei musculare si pentru o recuperare rapida dupa un antrenament de forta.
In ciuda popularitatii creatinei in randul tinerilor, exista foarte putine cercetari realizate la copii cu varsta sub 18 ani. Dintre aceste studii, cateva au sugerat un efect pozitiv, dar dovezile in ansamblu sunt neconcludente. Cercetatorii inca studiaza daca creatina ar putea fi de asemenea utila pentru tratarea anumitor boli cauzate de muschii slabiti, inclusiv:
- Insuficienta cardiaca si atacul de cord
- Boala Huntington
- Tulburari neuromusculare, incluzand distrofia musculara si scleroza laterala amiotrofica (ALS sau boala Lou Gehrig)
Se presupune deasemenea ca acest aminoacid poate reduce colesterolul la persoanele cu un nivel prea ridicat. Desi cercetarea timpurie a fost promitatoare, este inca prea devreme pentru trage concluzii concludente.
Cat de sigura este creatina?
Doar pentru ca este naturala, creatina nu este neaparat si sigura. Suplimentele nu sunt la aceleasi standarde ca si alte medicamente, ceea ce inseamna ca nu se poate sti intotdeauna exact ceea ce se afla in acestea, sau in ce cantitati.
Cercetatorii inca nu cunosc efectele pe termen lung ale consumului de creatina, mai ales la persoanele tinere. Adolescenti care iau acest supliment, de multe ori fac acest lucru fara sa ceara acordul unui medic.
EFSA transmite ca pana la 3 g / zi de de creatina administrata zilnic este safe. In cazuri rare insa, creatina poate avea efecte adverse, in special atunci cand este utilizata in exces. Enumeram printre altele:
- Crestere in greutate
- Anxietate
- Dificultati de respiratie
- Diaree
- Oboseala
- Febra
- Dureri de cap
- Probleme cu rinichii
- Greata, varsaturi
- Eczeme
- Stomac deranjat
Contraindicatii:
- Anumite medicamente, inclusiv cimetidina, anti-inflamatoarele non-steroidale si diureticele, pot avea interactiuni potential periculoase cu creatina.
- Evitati sa o consumati in combinative cu cofeina.
- Creatina nu este recomandata pentru persoanele cu afectiuni renale sau boli de ficat, sau diabet.
- Este deasemenea contraindicata copiilor sub 18 ani si femeilor insarcinate sau care alapteaza.
- Nu utilizati creatina daca luati orice medicament sau supliment care ar putea afecta valoarea glucozei din sange, deoarece aceasta poate afecta, de asemenea, nivelul de zahar din sange.