Cum si de ce sa cultivam coacazul?

Home » Casa de vis » Gradina » Fructe » Cum si de ce sa cultivam coacazul?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Coacazul se cultiva pentru fructele sale foarte valoroase din punct de vedere alimentar si terapeutic. Fructele contin substante proteice, acizi organici, substante pectice si vitaminele C si B.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Din frunze, varfuri de lastari si fructe se prepara medicamente si ceaiuri calmante recomandate in afectiuni ale inimii, afectiuni gastrointestinale si hepatobiliare.

Coacazul este o specie care creste spontan in climat umed si racoros al zonelor de munte din Europa, Asia si America de Nord. Exista doua tipuri de coacaz, cel negru ( Ribes nigrum ) si cel rosu ( Ribes rubrum ).

Coacazul negru

Ajuta la dezintoxificarea organismului, reglează activităţile hormonale, elimină anemia, stimulează creşterea şi consolidarea oaselor şi prelungeşte viaţa. Studii medicale recente arata ca substantele continute de boabele de coacaz negru au un puternic efect anti cancer.

Sucul de coacaze negre este deosebit de sanatos. Se iau fructele si se spala bine, apoi se zdrobesc intr-un tifon si se storc cu mana. Este indicat atat pentru copii cat si pentru adulti. Trebuie administrat pe stomacul gol, inainte cu 15 minute inainte de masa (5- 10 picaturi pentru copii, 6-12 picaturi pentru adulti ).

Coacazul rosu

Este foarte eficienta cura de dezintoxificare a organismului cu coacaze rosii. O zi pe saptamana se consuma doar 1 kilogram de coacaze rosii, fara nimic altceva pe langa. Aceasta cura combate obezitatea, previne accidentele vasculare si favorizeaza longevitatea.

coacaz rosu

In gargare făcute de mai multe ori pe zi se recomandă pentru tratarea amigdalelor inflamate şi în durerile de gât.

Coacazul trebuie plantat in locuri adapostite deoarece in timpul iernilor geroase degera varfurile ramurilor anuale si mugurii de rod. Nu suporta temperaturi de 30 de grade Celsius, de aceea nu se prea cultiva in sudul tarii. Este o specie iubitoare de umiditate, de aceea trebuie udat destul de mult insa nu excesiv deoarece plantele se pot opri din vegetatie, frunzele se usca si mor pana la urma.

Coacazul creste si fructifica bine pe soluri fertile, umede, bogate in humus si cu un drenaj satisfacator.

Tulpinile cresc viguros in primii ani dupa plantare, dupa care intensitatea cresterii se reduce treptat. Durata de viata in care acesta produce multe fructe este de 4-5 ani la coacazul rosu si 3-4 ani la coacazul negru.

Coacazul se inmulteste prin butasi, despartirea tufei, marcotaj sau altoire.

Acesta se conduce de obicei sub forma de tufa, este de talie mica si necesita taieri. Taierile la coacaz se efectueaza primavara devreme, inainte de pornirea mugurilor in vegetatie.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.