Cum te poate ajuta hipnoza sa-ti imbunatatesti memoria
Vi s-a intamplat vreodata sa vreti sa va amintiti ceva din trecut si sa nu puteti sa reusiti sa va amintiti, sa uitati unde ati pus cheile, sa uitati daca ati platit facturile, si chiar sa uitati ce ati mancat la pranz?
Specialistii in hipnoza spun ca hipnoza te poate ajuta sa iti amintesti ceva ce ai uitat, dar poate sa te ajute sa iti imbunatatesti capacitatile cognitive si memoria. Pentru a intelege de ce hipnoza te poate ajuta, ar trebui sa intelegi mecanismele memoriei si a hipnozei. In literatura de specialitate exista diverse studii ce atesta o imbunatatire a memoriei cu ajutorul hipnozei.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Unele studii sunt realizate in conditii de laborator, si se observa o crestere a acuratetii amintirilor subiectilor ce au urmat o terapie prin hipnotiza fata de un lot martor ce nu a fost hipnotizat. In revistele de specialitate dar si din marturiile oamenilor ce au beneficiat de ajutorul hipnozei se poate citi despre oameni ce au gasit obiecte pierdute sau chiar amintiri ce se credeau uitate.
Memoria, sau memorarea, este un sistem complicat si neinteles pe deplin. Exista memoria pe termen scurt, cum ar fi memorarea unui numar de telefon, pentru doar cateva secunde. Memoria pe termen lung este un proces in doua etape. In prima etapa se stocheaza informatia undeva in minte si in a doua etapa trebuie sa accesam acea informatie atunci cand dorim. Pot aparea anumite probleme in derularea oricareia dintre aceste doua etape. Hipnoza este o stare ce poate concentra atentia asupra unei anumite etape, stocarea sau accesarea informatiei.
Ati uitat ceva? Specialistii spun ca primele intrebari pe care ar trebui sa le pui sunt:
- In ce mod a fost stocata informatia?
- Ce mijloace cognitive ati folosit (vizual, auditiv, senzorial, scris, etc)?
- Care era contextul situatiei?
De exemplu, o persoana scrie cifrul seifului pe o hartie si o ascunde intr-un dosar numit “echipamente casnice”, iar dosarul il aseaza intr-un sertar numit “valori”. Dupa o perioada, nu isi mai aminteste nici cifrul, nici locul unde a pus hartia. Cand persoana ajune la terapeut, intrata in stare de transa, aceasta reia firul actiunilor si deciziilor cu privire la ascunderea cu cifrul si astfel isi aminteste tot ce a uitat. Accesarea acelei amintiri a fost posibila prin ajutarea subiectului sa se concentreze asupra succesiunii de detalii si sa imbunatateasca claritatea fiecarei amintiri pana cand a fost accesata toata informatia.
Politia a folosit hipnoza pentru a ajuta martorii sa isi aminteasca detalii ale unor crime. Acesta practica a dus insa la punerea pe tapet a falselor amintiri si multe state au elaborat o noua legislatie cu privire la posibilitatea folosirii hipnozei in anchetele politiei si in tribunale.
Exista posibilitatea ca un terapeut sa introduca fara intentie aminiri eronate in mintea unei persoane. Unii psihologi sustin ca acest lucru nu se intampla totusi spontan, in timp ce altii ii contrazic. Nu este nici o indoiala in faptul ca hipnoza are puterea de a imbunatati o amintire prin dezvoltarea mecanismelor prin care aceasta a fost creata. Acest lucru se bazeaza partial pe sugestibilitatea subiectului, lucru ce poate fii folosit pentru a incuraja explorarea unei amintiri pana cand aceasta este accesata cu succes.Puterea hipnozei sta in felul in care functioneaza mintea umana.
Aceste stari de transa permit accesul in cele mai adanci parti ale subconstientului si inconstientului nostru, care in mod normal nu pot fi accesate in starea constienta. In general nu avem amintiri bizare ascunse in colurile mintii noastre, dar existamulte lucruri pe care nu ni le-am putea aminti fara un efort special.
Intelegerea in primul rand a mecanismului prin care memoria functioneaza si a particularitatilor persoanei ce va fi hipnotizata il poate ajuta pe hipnotizator sa gaseasca cea mai buna abordare a fiecarui caz.