Greutatea ideala pentru femei in functie de inaltime

Home » Sanatate » Generalitati » Greutatea ideala pentru femei in functie de inaltime
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Greutatea ideala este calculata in functie de mai multi factori care trebuie luati in considerare.

Acestia includ inaltimea, varsta, sexul persoanei, activitatea fizica desfasurata, dar si constitutia corpului.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Ideea larg raspandita este ca greutatea ideala se poate calcula in functie de inaltime, astfel incat numarul de kilograme trebuie sa fie cu zece mai putin decat numarul centimetrilor aflati peste inaltimea de un metru. Asadar, conform acestui calcul simplu, o persoana care are inaltimea de 1,70 m ar trebui sa aiba o greutate de 60 kilograme.

Acest lucru nu corespunde insa realitatii, deoarce trebuie luata in cosiderare si varsta pesoanei respective, precum si daca este vorba despre o persoana de sex masculin sau de sex feminin, raportul dintre masa musculara si grasime sau densitatea osoasa.

greutatea in functie de inaltime

Este important de retinut faptul ca greutatea ideala pentru o persoana nu corespunde cu obiectivul de greutate al altei persoane, asa ca toate comparatiile cu prietenii sau cu membrii familiei nu isi au rostul. Cu toate acestea, exista un lucru de care orice persoana trebuie sa tina cont, si anume faptul ca numeroase studii releva faptul ca persoanele supraponderale prezinta un risc mai mare pentru aparitia unor boli si afectiuni grave, comparativ cu persoanele care au o greutate normala.

Indicele Masei Corporale


Acest indice, cunoscut mai simplu ca IMC, reprezinta masurarea greutatii in relatie cu inaltimea. Majoritatea organizatiilor mondiale din domeniul nutritiei sunt de acord ca acest indice prezinta urmatoarele valori:

  • Un IMC mai mic de 18,5 indica subponderabilitatea
  • Un IMC cuprins intre 18,5 si 24,9 indica greutatea normala
  • Un IMC cuprins intre 25 si 29,9 indica supraponderabilitatea
  • Un IMC mai mare de 30 indica obezitatea

Pentru a calcula acest indice, te poti folosi de un calculator IMC, in care se introduce inaltimea si greutatea pentru a afla in ce categorie de greutate te incadrezi.

Bineinteles, aceasta metoda de calcul nu este lipsita de controverse si este bine sa fie considerata un reper pentru evaluarea greutatii normale. IMC-ul nu ia in considerare si masuratorile corpului (talia, pieptul, soldurile). Astfel, persoanele care practica intens activitati fizice, in special sportivii pot prezenta un IMC mai mare decat persoanele sedentare, dar acest lucru nu inseamna ca nu au o greutate normala.

Persoanele sedentare, de exemplu, pot prezenta mai multa grasime in zona abdomenului sau in alte parti ale corpului si o masa musculara scazuta, pe cand persoanele care practica sport la nivel intensiv au o talie mai mica, mai multa masa musculara si, in general, o stare de sanatate mai buna.

De asemenea, IMC-ul nu ia in calcul nici densitatea osoasa. De exemplu, femeile care sufera de osteoporoza au o densitate osoasa foarte scazuta, ceea ce determina un IMC mai mic decat cel al unei femei care are aceeasi inaltime, insa este sanatoasa. Femeile care sunt afectate de osteoporoza prezinta adesea mai multa grasime iar sistemul osos este slabit.

Asadar, IMC-ul reprezinta un punct de pornire in evaluarea greutatii normale, insa rezultate concludente se pot obtine in urma unor masuratori detaliate.

Procentul grasimii corporale


Procentul grasimii corporale se calculeaza in functie de raportul dintre grasimea corporala si greutatea totala. Rezultatul indica grasimea esentiala si depozitele de grasimi in exces.  Grasimea esentiala reprezinta cantitate de grasime de care organismul are nevoie pentru a supravietui. Procentul de grasime esentiala este mai ridicat in cazul femeilor, decat in cazul barbatilor. Depozitele de grasimi se acumuleaza in tesutul adipos, in special in zona abdomenului.

Femeile care un procent al grasimii corporale mai mare de 30% sunt considerate supraponderale sau obeze, in timp ce la barbati procentul este mai mic, de 25%. Procentul grasimii corporale se masoara de obicei prin intermediul bioimpedantei electrice.

Greutatea ideala in functie de inaltime versus IMC


Definirea greutatii normale doar in functie de inaltime are anumite limitari, ca si in cazul IMC-ului. Un astfel de exemplu il reprezinta o problema des intalnita, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor si anume obezitatea abdominala. Obezitatea abdominala poate fi prezenta chiar si in cazul unui IMC care indica o greutate normala, si in special in cazul unei formule de calcul atat de simpla precum este cea a greutatii ideale in functie de inaltime. De exemplu o cirumferinta a taliei de peste 100 cm este considerata obezitate abdominala androida cu risc major de diabet zaharat si hipertensiune arteriala, in cazul barbatilor.

Un alt exemplu il constituie si depunerile excesive de grasimi din jurul organelor, impedicand buna functionare a acestora.  Aceste depuneri de grasimi pot fi intalnite si in cazul persoanelor care au o greutate normala.

De aceea, pentru a calcula greutatea normala este necesar nu doar calculul IMC-ului, ci si efectuarea unei analize a compozitiei corporale, care sa ia in calcul procentul de grasime corporala, masa musculara, gradul de retentie al lichidelor in organism, masa osoasa, varsta metabolica a organismului si alti indicatori care stabilesc starea de sanatate generala a organismului, precum si care ar trebui sa fie greutatea ideala.

Tinand cont de toti acesti factori, se pot stabili obiective realiste in ceea ce priveste greutatea ideala si se pot alege cele mai bune optiuni pentru abordarea unui stil de viata sanatos, care presupune o alimentatie echilibrata si activitati fizice regulate.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.