Iahnie de fasole cu carnati
Mancare taraneasca la origini, iahnia de fasole cu carnati (cunoscuta in unele locuri si drept fasole scazuta) se bucura de o mare pupularitate si in zilele noastre.
Este o adevarata delicatesa culinara, mai ales daca o dai si la cuptor intr-un vas roman de lut. Sa vedem cum se face:
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Ingrediente:
- 1 Kg de fasole
- 1 kg carnati de casa
- 300 gr de sunculita afumata
- 4 morcovi
- 4 cepe potrivite
- 1 ardei capia rosu
- cateva fire de ceapa verde
- cateva linguri de pasta de tomate
- condimente dupa gust: boia de ardei dulce, cimbru, busuioc, sare, piper
- 1 legatura de patrunjel proaspat
Mod de preparare:
- Spalati bine fasolea sub jet de apa rece. Boabele care raman deasupra apei trebuie aruncate.
- Lasati fasolea in apa rece cateva ore (ideal este sa o lasati peste noapte).
- Se pune fasolea la foc, in apa fara sare. Lasati sa clocoteasca, dupa care aruncati apa si reluati operatiunea de inca doua, trei ori. In ultima apa adaugati doua, trei lingurite de sare si fierbeti pana ce fasolea se inmoaie.
- Curatati si tocati ceapa, morcovii si ardeiul.
- Taiati sunculita si carnatii in bucati marisoare.
- Incingeti o tigaie si caliti ceapa si morcovul. Dupa cateva minute adaugati si ardeiul.
- Adaugati carnatii si sunculita si caliti-le si pe acestea cateva minute. Stingeti cu o cana de apa de la fasole si adaugati pasta de tomate si mirodeniile. Fierbeti pana ce legumele si carnea se patrund.
- Amestecati intr-un vas roman fasolea fiarta si sosul de legume si carne si dati la cuptor pentru 30-45 de minute. Cu cateva minute inainte de a opri cuptorul adaugati deasupra patrunjelul tocat marunt.
Merge de minune cu muraturi sau cu salata de ardei copti.