Ii romanesti traditionale – Care sunt elementele lor distinctive?

Home » Moda » Bluze » Ii romanesti traditionale – Care sunt elementele lor distinctive?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Ne place sa credem ca toate camasile traditionale romanesti sunt unicate in lume; adevarul e insa un pic diferit, intrucat chiar daca iile romanesti sunt unice, acelasi tip de imbracaminte mai poate fi intalnit si la porturile traditionale ale popoarelor slave, precum si ale mai tuturor celorlalte natiuni din zona aceasta a Europei.

Si atunci, cu ce se disting camasile feminine traditionale romanesti fata de cele ale celorlalte popoare? Prin decoratiuni, care culmea, au fost si sunt in continuare foarte diferite de la zona la zona.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

O ie romaneasca are, de obicei, pe langa insemnele specifice zonei de care apartine si insemne magice, despre care se spune ca ar oferi protectie impotriva magiei negre si impotriva spiritelor rele.

ie traditionala

Credit foto: www.iatraditionala.ro

Paradoxal, in cartile vechi care vorbesc despre vraji, se indica clar celor care vor sa arunce o vraja asupra unei femei sa astepte pana ce victima se va duce la scaldat si pana ce se va dezbraca de ie, lucru care confirma astfel capacitatile de… armura ale acestor obiecte de imbracaminte.

De fapt, iile au un sistem dual de protectie, unul bazat pe magie alba, iar unul bazat pe rugaciuni. Specialistii in cultura romaneasca spun ca la inceperea torsului lanii trebuiau spuse niste rugaciuni specifice, rugaciuni care erau transmise prin viu grai de la mama la fiica/nepoata.

Acestea se spuneau atat la tors, cat si la tesere si impletire. Conform credintei populare, cele mai bune si mai puternice ii erau tesute in noaptea Sfantului Andrei, atunci cand traditia spune ca strigoii ies din morminte si incep sa bantuie satele si sa se bata la intersectiile drumurilor.

Porturile traditionale romanesti se disting de cele ale celoralte popoare prin complexitate, dar si prin oranduiala. Straiele femeilor maritate sunt semnificativ mai diferite fata de cele ale fetelor nemaritate, cele din urma avand straie mai colorate, pe cand femeile maritate si cele batrane purtau si sorturi si naframe, lucruri nepermise fetelor tinere.

In Moldova, de exemplu, iile erau predominant de in si erau impodobite cu margele, pe cand cele din sud erau din borangic si aveau paiete. Modelele moldovenesti erau predominat oblice, pe cand cele din Oltenesti aveau modele in forma de furca sau de sabie.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.