Interviu cu Mihai Chertif, manager la clinica de chirurgie estetica Cosmedica

Home » Interviu » Interviu cu Mihai Chertif, manager la clinica de chirurgie estetica Cosmedica
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Una dintre primele noastre griji ca si specialisti de chirurgie plastica si estetica este ca sa ne asiguram ca pacientul primeste toate informatiile despre aspectele legate de operatie, ceea ce implica aceasta si in plus, ne asiguram ca le va si intelege.

Cine este Mihai Chertif ?
Dr-Chirurg-Mihai_ChertifM-am nascut acum aproape 30 de ani intr-o familie de medici la Baia Mare. Tata chirurg plastic iar mama absolvent de pediatrie, in prezent medic de familie.
Se spune ca fiecare isi poate alege profesia si totodata viitorul. In cazul meu, as putea zice ca ea m-a ales pe mine. Nu pot spune ca a fost o alta profesie la care sa ma fi gandit a o alege o data cu trecerea anilor. Nu am stiut si vazut altceva decat medicina, desi cand ma apropiam de etapa din viata la care trebuia sa iau o decizie parintii mei mi-au spus sa ma gandesc foarte bine ce vreau.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Am absolvit facultatea de Medicina Generala din Cluj-Napoca in 2009, an in care am si devenit rezident in specialitatea Chirurgie Plastica, program pe care urmeaza sa il inchei la sfarsitul lui 2015.

Desi pana in acest moment drumul nu a fost usor, daca ar trebui sa decid  sa-l reiau vreodata, as face-o cu placere.

Cum decurge o zi din viata Dvs?

Consider ca sunt un om obisnuit, si la fel ca oricare medic din aceasta tara, incerc sa imi fac datoria atat cat pot de bine oriunde sunt. In prezent imi definitivez ultimul an din programul de rezidentiat , fiind intr-un continuu proces de invatare si totodata de practicare a cunostintelor de Chirurgie Plastica.

Programul meu zilnic incepe de la ora 7 cu activitatea pe sectia de Chirurgie Plastica din cadrul spitalului Judetean din Baia Mare, care este coordonata de tatal meu, activitate pe care o inchei in jurul amiezii, dupa care incepem programul la Clinica Cosmedica, centru privat de chirurgie plastica si estetica pe care familia mea il detine de peste 12 ani. Aici nu exista ora fixa la care sa se termine totul deoarece fiind o clinica de urgenta, primim pacienti de la alte spitale din sfera traumatismelor mainii si arsurilor pentru care putem fi chemati la orice ora.

Care sunt procedurile cele mai solicitate? Dar procedurile preferate de Dvs?

Am inceput sa practic medicina prima data in sistemul privat inca de pe vremea cand eram student pentru  ca mai apoi de cand am devenit rezident sa lucrez si in sistemul de stat. In Romania diferenta dintre cele doua este colosala.

Datorita situatiei generale actuale a sistemului sanitar din tara noastra, spitalele de stat sunt in cea mai mare parte foarte slab gestionate si dotate.  Asadar, toate procedurile pe care le efectuam in sistemul de stat fac parte doar din sfera chirurgiei plastice. Asta inseamna chirurgia mainii, traumatisme de orice fel din care rezulta defecte de tesuturi pentru care e nevoie de tehnici de  microchirurgie reconstructiva, tumori benigne sau maligne ale pielii si tesuturilor moi si arsuri.

Nu efectuam proceduri sau interventii de chirurgie estetica in sistemul de stat, deoarece pentru acestea e nevoie de un nivel de dotare si conditii generale de ingrijire a pacientilor mult mai ridicate, conditii care nu pot fi indeplinite aici. Nici nu-mi aduc aminte cand a venit vreun pacient sa ne ceara o operatie de chirurgie estetica la spitalul de stat.

In tarile civilizate nu exista discrepante asa de mari intre privat si stat.

Spuneti-ne cateva lucruri despre Cosmedica. Care sunt punctele forte ale acestei moderne clinici?

Cosmedica a fost fondata de catre tatal meu in anul noiembrie 2002 iar asta se intampla cand eu eram la inceputul clasei a XII-a de  liceu si deja ma pregateam intensiv pentru admiterea la Medicina. La inceputuri Cosmedica a fost destinata doar pacientilor de chirurgie estetica si as dori sa amintesc faptul ca a fost prima unitate spitaliceasca  privata cu paturi  din judetul Maramures.

Cosmedica

Tatal meu a fost unul dintre pionierii chirurgiei plastice in judetul Maramures iar rezultatele bune in acest domeniu I-au asigurat bunul mers al clinicii in primii ani. Doar cineva care incepe mai ales primul o asemenea activitate intr-un domeniu relativ nou si necunoscut zonei poate sa afirme ca nu este usor si piedicile de orice natura care apar  intr-o tara ca si Romania sunt de obicei foarte neplacute si greu de digerat.

O data cu trecerea anilor pacientii au inceput sa vina si sa ne ceara  si  alte proceduri de chirurgie plastica , asadar tatal meu a dorit sa poata oferi celor din judet in prima faza si ulterior si celor din restul tarii, proceduri decontate de Casa de Asigurari.

Astfel, Cosmedica devenea in anul 2004 prima Clinica privata din judetul Maramures in relatie contractuala cu Casa de Asigurari si totodata prima clinica privata de Chirurgie Plastica din Romania care deserveste toata specialitatea in contract cu CAS. Tatal meu a fost membru fondator al Societatii de Chirurgia Mainii din Romania iar de cand clinica beneficiaza de contract cu CAS si pe partea de Chirurgia Mainii primind foarte multe urgente de la unitatile spitalicesti de stat, am primit distinctia de singura clinica privata din Romania accreditata de Federatia Europeana a Societatilor de Chirurgia Mainii (FESSH).

In prezent Cosmedica se poata lauda cu peste 1000 interventii efectuate anual.

Unde vedeti Cosmedica peste 10 ani?

Tot ce imi doresc pentru Cosmedica si totodata pentru sistemul medical privat este ca in Romania sa apara intr-o buna zi, asigurarile private. Sa poata aparea notiunea de pacient privat care sa poata alege unde si de cine doreste sa fie tratat. Pentru asta, planul nostru este sa incercam sa ne dezvoltam cat mai mult pentru a putea fi pregatiti sa oferim tot ce este mai bun in specialitatea noastra. Tatal meu considera ca cea mai buna solutie pentru viitorul sistemului medical sunt clinicile de mono-specialitate indifferent daca vorbim de cele private sau cele de stat.

Cum vedeti viitorul chirurgiei estetice in Romania?

cosmedica3Nu cu mult timp in urma am participat la congresul anual al chirurgilor plastici, iar locatia, ca de obicei, a fost Sinaia. Cu aceasta ocazie am avut si posibilitatea de a ne alege noul presedinte al societatii care speram sa schimbe modul de abordare a lucrurilor de pana acum. Chirurgia estetica trebuie luata foarte in serios de catre noua conducere a societatii care a promis noi schimbari.

Consider ca aceasta supra-specialitate trebuie protejata si accesul unor persoane neavizate care fac sau incearca sa faca anumite proceduri sau interventii pentru beneficii materiale importante fara a avea cunostintele necesare sau fara a putea rezolva posibilele complicatii este foarte importanta. Daca aceste aspecte vor fi acoperite si nelasate la voia intamplarii de cei responsabili, chirurgia estetica din Romania va avea in viitor promitator.

Ce ar trebui sa stie un pacient care va calca pragul pentru o interventie chirurgicala?

Una dintre primele noastre griji ca si specialisti de chirurgie plastica si estetica este ca sa ne asiguram ca pacientul primeste toate informatiile despre  aspectele legate de operatie, ceea ce implica aceasta si in plus, ne asiguram ca le va si intelege. O data cu asta, pacientul poate sa isi faca o parere despre noi si daca va avea incredere ca sa ne poata alege ca si cei potriviti pentru a le indeplini dorinta.

In concluzie, consider ca pacientul poate si ar trebui sa isi faca o parere doar in urma unei sau chiar mai multor consultatii despre medicul care urmeaza sa efectueze o procedura sau operatie pentru ei. Recomandam tuturor, chiar si celor care ne trec pragul clinicii pentru consultatie, daca nu sunt destul de multimiti, sa mearga si sa incerce cel putin inca o parere de la un alt specialist pentru a vedea lucrurile cu alti ochi.

Cum vedeti comunitatea medicala in 2015?

Asa cum aminteam si in randurile anterioare, imi doresc sa se schimbe conceptia, perspectiva si totodata abordarea Guvernului, Ministerului Sanatatii si a tuturor forurilor care pot si au puterea unor decizii radicale pentru a schimba sistemul sanitar deoarece toate statisticile si parerile ne dau ca fiind codasii din Europa la acest capitol. Este jenant sa vezi cum este gandit un sistem sanitar normal intr-o tara occidentala fara a ne raporta la extreme, si sa facem comparatie cu ce e la noi. Dupa parerea mea sunt doar cateva metode care daca se aplica, sistemul medical romanesc se poate schimba mult in bine. Totul este ca cei responsabili sa si vrea.

Cateva sfaturi pentru tinerii studenti la medicina?

Scoala de Medicina din Romania inca este recunoscuta in lume si asta pe buna dreptate. Personal pot sa afirm ca am avut profesori exceptionali in facultate care ne-au pregatit foarte bine sa devenim medici buni si foarte responsabili. Asadar doresc sa sfatuiesc pe toti care vor sa se indrepte catre Facultatea de Medicina din Romania, sa o faca deoarece inca se merita.

Deocamdata ei trebuie sa stie ca statul roman ne poate pregati practic gratis deoarece daca facem facultatea la buget si nu suntem multumiti de statutul nostru din toate punctele de vedere ca si rezidenti, putem pleca aproape oriunde in lume cu diploma care ne-o castigam si astfel acele  state ne iau gata formati si pregatiti fara a mai cheltui nimic cu noi.  Statul roman trebuie sa se gandeasca foarte serios la acest aspect.

Cateva sfaturi pentru cititoarele revistei Demoiselle?

Cine doreste sa apeleze la serviciile unui chirurg plastic, trebuie sa aiba incredere deplina in acesta si sa inteleaga ca doar Dumnezeu creeaza perfectiunea, noi doar incercam sa gasim drumul spre ea.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.