Lentile zilnice, lentile pentru două săptămâni sau lentile lunare pentru astigmatici? Pe care să le alegeți?

Home » Sanatate » Generalitati » Lentile zilnice, lentile pentru două săptămâni sau lentile lunare pentru astigmatici? Pe care să le alegeți?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

În acest articol, vom explora diferitele tipuri de lentile de contact pentru astigmatism și vă vom ajuta să decideți care ar putea fi cea mai bună alegere pentru dumneavoastră.


Atunci când vine vorba de corectarea vederii pentru astigmă, există mai multe opțiuni de lentile de contact disponibile pe piață, dar una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le luați este legată de tipul de lentile pe care doriți să le purtați. Trebuie să alegeți între lentile zilnice, lentile pentru două săptămâni sau lentile lunare. Fiecare dintre aceste opțiuni vine cu avantaje și dezavantaje, iar alegerea depinde în mare măsură de nevoile individuale ale ochilor dvs. astigmatici.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Ce este astigmatismul și cum funcționează lentilele pentru astigmatism?


Înainte de a intra în detalii despre diferitele tipuri de lentile de contact pentru astigmatism, să ne amintim ce este astigmatismul și cum funcționează aceste lentile.

Astigmatismul este o afecțiune a ochilor care rezultă dintr-o curbă neregulată a corneei sau a cristalinului. Această curbă neregulată face ca lumina să nu se focalizeze corect pe retină, determinând o vedere distorsionată sau neclară. Lentilele pentru astigmatism, cunoscute și sub numele de lentile torice, au o putere cilindrică specială care corectează această curbă neregulată, permițând luminii să se focalizeze corect pe retină și, astfel, restabilind o vedere clară.

Astigmatismul fiziologic și astigmatismul patologic


De reținut este faptul că astigmatismul este o tulburare de refracție adesea fiziologică sau având cauze de natură degenerativă. Spunem că astigmatismul este de natură fiziologică atunci când eroarea de refracție se încadrează în jurul a 0,5 dioptrii.

În situația în care curbura corneei este foarte accentuată, iar eroarea de refracție depășește 1 dioptrie, atunci astigmatismul devine patologic, iar medicul va indica pacienților tratament. Tratamentul în cazul astigmatismului constă, efectiv, în corecția optică cu lentile torice speciale precum AquaView Toric, având parametri speciali, comparativ cu tipurile de lentile obișnuite. O pereche de lentile de contact torice sunt caracterizate de un cilindru și axă.

Există trei tipuri principale de lentile pentru astigmatism, fiecare cu propriile lor caracteristici:

Lentilele zilnice pentru astigmatism


Lentilele zilnice pentru astigmatism sunt concepute pentru a fi purtate timp de o zi și apoi aruncate. Acestea sunt ideale pentru cei care doresc comoditate maximă, deoarece nu necesită întreținere și curățare zilnică. De asemenea, nu există riscul depunerilor de proteine sau a altor impurități pe lentile, deoarece sunt înlocuite în fiecare zi.

Un alt avantaj al lentilelor zilnice este faptul că acestea sunt ideale pentru persoanele cu ochi sensibili sau predispuse la alergii oculare. Fiecare pereche de lentile zilnice este proaspătă și sterilă, ceea ce reduce riscul de iritații.

Lentilele pentru două săptămâni sau săptămânale pentru astigmatism


Aceste lentile sunt proiectate pentru a fi purtate timp de două săptămâni, iar apoi trebuie înlocuite cu o pereche nouă. Ele oferă un echilibru între comoditate și costuri, deoarece nu trebuie înlocuite zilnic, dar necesită întreținere și curățare regulată.

Lentilele pentru două săptămâni pentru astigmatism sunt potrivite pentru cei care doresc să economisească bani în comparație cu lentilele zilnice, dar încă doresc să beneficieze de confort și claritate vizuală bună.

Lentilele lunare pentru astigmatism


Lentilele lunare pentru astigmatism sunt concepute pentru a fi purtate timp de o lună și apoi înlocuite cu o pereche nouă. Acestea oferă o alternativă economică pentru cei care au astigmatism, dar nu doresc să investească în lentile zilnice sau pentru două săptămâni.

Cu toate acestea, lentilele lunare necesită întreținere și curățare regulată, iar riscul de acumulare de depuneri de proteine poate crește pe parcursul unei luni.

Factori de decizie pentru alegerea lentilelor pentru astigmatism


Alegerea dintre lentilele zilnice, pentru două săptămâni sau lunare pentru astigmatism depinde de mai mulți factori:

Stilul de viață și activitățile zilnice

Dacă sunteți o persoană activă și doriți comoditate maximă, lentilele zilnice pot fi cea mai bună opțiune. Pentru cei cu un stil de viață mai puțin activ, lentilele pentru două săptămâni sau lunare pot fi o alegere mai economică.

Confort și ochi sensibili

Dacă aveți ochi sensibili sau iritabili, lentilele zilnice pot oferi cel mai înalt nivel de confort, deoarece fiecare pereche este proaspătă și sterilă. Dacă ochii dvs. tolerează bine lentilele lunare sau pentru două săptămâni, puteți opta pentru acestea.

Buget

Bugetul personal poate influența alegerea între diferite tipuri de lentile pentru astigmatism. Lentilele zilnice sunt în general mai scumpe pe termen lung, în timp ce lentilele lunare sau pentru două săptămâni pot oferi economii semnificative.

Gradul de astigmatism

Unele persoane cu astigmatism grav pot constata că lentilele zilnice pentru astigmatism oferă cea mai bună corecție a vederii și claritate vizuală. Pentru astigmatismuri mai blânde, lentilele lunare sau pentru două săptămâni pot fi suficiente.

Consultație și sfat profesional

Este întotdeauna recomandabil să discutați cu un specialist în ochi sau un optometrist pentru a determina ce tip de lentile de contact pentru astigmatism vi se potrivește cel mai bine. Ei pot evalua starea ochilor dvs. și vă pot oferi recomandări personalizate.

Îngrijirea și întreținerea lentilelor de contact pentru astigmatism

Indiferent de tipul de lentile de contact pentru astigmatism pe care le alegeți, este esențial să acordați atenție igienei și întreținerii adecvate:

Spălarea mâinilor

Înainte de a atinge lentilele, spălați-vă întotdeauna bine mâinile cu săpun și apă și uscați-le cu un prosop fără miroase sau particule.

Curățarea lentilelor

Dacă utilizați lentile pentru două săptămâni sau lunare, curățarea și dezinfectarea regulată a lentilelor sunt esențiale pentru menținerea lor în stare bună și prevenirea infecțiilor.

Stocarea corectă

Păstrați lentilele într-un recipient cu soluție specială pentru lentile de contact, închis ermetic și protejat de lumină directă.

Vizitele regulate la specialist

Programați vizite regulate la specialistul în ochi pentru a verifica sănătatea ochilor și pentru a asigura că lentilele de contact pentru astigmatism funcționează corect.

În concluzie, alegerea dintre lentilele zilnice, pentru două săptămâni sau lunare pentru astigmatism depinde de o serie de factori personali, precum stilul de viață, bugetul și gradul de astigmatism. Consultați întotdeauna un specialist în ochi pentru a obține sfaturi personalizate și pentru a vă asigura că alegeți lentilele care vă vor oferi cea mai bună corecție a vederii și confortul maxim pentru ochii dvs.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.